Slovenský průmysl v srpnu snížil tempo meziročního poklesu na dvě procenta

Tempo meziročního poklesu produkce průmyslu na Slovensku v srpnu zmírnilo na dvě procenta z revidovaných 6,5 procenta v červenci. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad. Jednotlivá průmyslová odvětví zaznamenala značně rozdílný vývoj výkonů, výsledky ovlivnily celozávodní dovolené u velkých firem. Český průmysl v srpnu naopak tempo růstu zrychlil.

Výroba dopravních prostředků, která je hlavním motorem slovenské ekonomiky, v srpnu meziročně stoupla o 20,5 procenta. Ani tento vysoký růst ale nedokázal kompenzovat propady jiných sektorů. Výkony v oblasti dodávky elektřiny, plynu či páry klesly o 30 procent, výroba kovů a kovových konstrukcí se snížila o 12,4 procenta a produkce počítačových, elektronických a optických výrobků se propadla o více než pětinu.

Slovensko se v EU řadí k nejprůmyslovějším zemím. Za prvních osm měsíců letošního roku průmyslová produkce v zemi klesla proti loňsku o 3,5 procenta.

Český průmysl v srpnu naopak zrychlil meziroční růst na 7,2 procenta z červencových revidovaných 0,9 procenta. Vývoj ovlivnila zejména nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek