Ministr zahraničí Lipavský navštíví Gruzii, podpoří její evropské ambice

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes zahájí návštěvu Gruzie, kde bude ve čtvrtek jednat se svým protějškem, šéfem gruzínské diplomacie Iljou Darčiašvilim a také se setká s předsedou vlády Iraklim Garibašvilim. Lipavský podpoří Gruzii v její snaze o budoucí členství v Evropské unii, uvedl v prohlášení Černínský palác.

Na červnovém summitu EU nezískala Gruzie postavení kandidátské země, na rozdíl od Ukrajiny a Moldavska, ale jen příslib, že postavení kandidáta dostane, pokud splní podmínky sedmadvacítky. Česko toto pololetí unii předsedá.

Na pořadu jednání v Tbilisi mají být evropská i bezpečnostní témata a možnosti rozvoje obchodní a ekonomické spolupráce. Lipavský také navštíví nelegální administrativní linii u obce Odzisi ležící nedaleko separatistické oblasti Jižní Osetie, kterou Gruzie pokládá kvůli ruské vojenské přítomnosti za okupované území. Podle české diplomacie je návštěva výrazem toho, že Česko podporuje gruzínskou suverenitu a územní celistvost.

Lipavský také uctí památku vojáků padlých při hájení územní celistvosti Gruzie v letech 1991 až 1993 položením věnce na Náměstí hrdinů v hlavním městě Tbilisi.

Gruzínský ministr zahraničí Darčiašvili navštívil Česko na konci srpna, když se zúčastnil neformálního oběda v rámci zasedání ministrů zahraničí EU. V Praze byl také v dubnu, kdy jednal bilaterálně s Lipavským.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek