Ministři EU doporučili kandidátský status pro Bosnu a Hercegovinu

Ministři členských zemí Evropské unie dnes doporučili udělit Bosně a Hercegovině status oficiálního kandidáta na členství v bloku. Na twitteru to oznámil český ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, který jednání v Bruselu předsedá. Konečné rozhodnutí se čeká od čtvrtečního summitu sedmadvacítky, potvrdila následně Rada EU v tiskové zprávě.

Udělení kandidátského statusu balkánské zemi navrhla Evropská komise před dvěma měsíci, když informovala o postupu náležitých reforem v zemích usilujících o vstup do EU. V případě Bosny a Hercegoviny nekonstatovala unijní exekutiva zásadní pokroky, přesto více než šest let po formální žádosti země o členství navrhla posunout jednání do další fáze. Krok při tom spojila s požadavky ohledně posílení státních institucí nebo svobody médií.

„Rada GAC (rada pro obecné záležitosti; pozn. ČTK) se dnes shodla na závěrech o pokroku zemí aspirujících na členství v EU. Zvláště mě těší uznání reformního úsilí Ukrajiny v náročných podmínkách. Rovněž jsme doporučili udělení kandidátského statusu pro Bosnu a Hercegovinu,“ informoval o postupu procesu Bek.

Finální rozhodnutí je na premiérech a prezidentech členských zemí, přičemž v posledních týdnech se spekulovalo o tom, že by mohlo přijít na nejbližším zasedání Evropské rady. Rada EU dnes uvedla, že „se těší na potvrzení tohoto rozhodnutí prosincovou Evropskou radou“, která se v Bruselu uskuteční ve čtvrtek.

Status kandidátské země v červnu lídři EU přiznali Ukrajině a Moldavsku. Tento krok bývá začátkem dlouhého procesu s nejistým koncem, jak ukazují případy Severní Makedonie či Turecka, kteří jsou oficiálními kandidáty na členství 17, respektive 23 let. Přístupové rozhovory se Severní Makedonií EUoficiálně spustila až letos společně s rozhovory s Albánií, která je kandidátem od roku 2014.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek