Představitel německého ministerstva žádá, aby byl Twitter v EU pod dohledem

Představitel německého ministerstva hospodářství Sven Giegold navrhuje, aby Evropská komise (EK) dohlížela na americkou internetovou společnost Twitter podobně, jako už dohlíží na jiné velké technologické firmy. Zdůvodnil to postupem firmy z poslední doby, kdy ji vede miliardář Elon Musk. Twitter je teď podle Giegolda nevyzpytatelný a představuje hrozbu pro svobodu projevu. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

Giegold je na ministerstvu hospodářství státním tajemníkem zodpovědným za politiku hospodářské soutěže. V případě Twitteru poukázal například na pozastavení účtů novinářů a na omezení přístupu k některým odkazům ze strany Twitteru. V dopise dvěma evropským komisařům Giegold vyzval EU, aby zahájila vyšetřování. Uvedl také, že komise by měla jednat, aby zabránila chování, které je v případě Twitteru podle něj v rozporu s antimonopolními zákony.

„Všeobecné podmínky, které se mění téměř každou hodinu, nepravidelné zdůvodňování rozsáhlých omezení odkazů a blokování novinářů ohrožují svobodu hospodářské soutěže a představují riziko pro svobodu projevu, informací a tisku,“ napsal Giegold na twitteru a zároveň sdílel svůj dopis. Musk tento týden oznámil, že z funkce šéfa Twitteru odstoupí. Předtím o tom nechal hlasovat na twitteru a většina z těch, kteří se do hlasování zapojili, dala najevo, že si přeje Muskův odchod.

Firmu Twitter koupil Musk na konci října zhruba za 44 miliard dolarů (asi bilion Kč). Twitter už za Muskova vedení rozpustil dobrovolnický tým, který vznikl v roce 2016 a jehož smyslem bylo Twitteru dávat rady ohledně rozhodnutí týkajících se fungování platformy. Reuters napsal, že Muskovo převzetí Twitteru bylo poznamenáno chaosem a kontroverzí.

Vláda německého kancléře Olafa Scholze už dříve uvedla, že vývoj v Twitteru sleduje s rostoucími obavami. Německé regulační orgány tlačí na vládní instituce, aby přestaly zveřejňovat oznámení výhradně na soukromých platformách, a propagují alternativy, jako je například začínající decentralizovaná síť sociálních médií Mastodon.

Podle nových unijních nařízení o digitálních trzích převezme komise dohled nad velkými platformami, jako je Facebook a Google, řekl Giegold. „Twitter ale zatím není klasifikován jako dominantní digitální platforma, a to i proto, že tržby společnosti jsou stále příliš nízké,“ uvedl Giegold. „Nicméně Twitter má velký vliv na utváření veřejného mínění po celém světě a také v Evropě,“ dodal.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek