V Litvě otevřeli pobočku RFE/RL pro novináře, kteří odešli z Běloruska

Americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) otevřela v úterý v litevském hlavním městě Vilniusu novou pobočku a ještě tento týden bude následovat otevření další kanceláře v lotyšské metropoli Rize, oznámil litevský server Delfi. Ve vilniuské kanceláři již pracuje 18 novinářů, kteří odešli z Běloruska před útlakem autoritářského režimu Alexandra Lukašenka, dodal portál s odvoláním na šéfku pobočky.

RFE/RL avizovala otevření kanceláří v Pobaltí loni v březnu v souvislosti se zákazem působení stanice v Rusku a s pronásledováním nezávislých médií v Bělorusku. Kancelář v Rize má být větší, působit v ní bude okolo 40 žurnalistů z nezávislých médií.

Riga a Vilnius nebyly vybrány náhodou, ale jde o ocenění toho, jak Litva a Lotyšsko brání demokratické ideály, lidská práva a svobody, uvedla šéfka vilniuské kanceláře RFE/RL Gintarė Žukaitéová-Zelenkienéová, která bývala ředitelkou sekretariátu litevského parlamentu. Obě kanceláře podle ní čeká další rozšíření, cílem je poskytování důvěryhodných informací celému regionu.

Útoky běloruského režimu

Lukašenkův režim předloni označil RFE/RL za „extrémistickou organizaci“, což znamená, že šíření informací z běloruského servisu této rozhlasové stanice, místně známé jako Radio Svaboda, je považováno v Bělorusku za zločin.

Sama RFE/RL v prohlášení k otevření kanceláře ve Vilniusu upozornila, že dva její spolupracovníci, Ihar Losik a Andrej Kuznečyk, „zůstávají nespravedlivě uvězněni Lukašenkovým režimem“.

Losik byl v prosinci 2021 odsouzen k 15 letům vězení za „terorismus“.

Nové otevřená kancelář má bojovat proti dezinformacím

Kancelář ve Vilniusu je podle stanice součástí strategie „boje proti všudypřítomným ruským dezinformacím“ a má také posloužit k oslovení nového publika důvěryhodnými, nezávislými zprávami a informacemi. Vilniuská kancelář má také hostit pracovníky ruské videoplatformy zaměřené na vyvracení dezinformací Kremlu a ruské státní propagandy.

Litevci a Lotyši poslouchali „Svobodnou Evropu“ ve své mateřštině od roku 1975. Kanceláře v Rize a Vilniusu stanice otevřela v roce 1992, tedy po rozpadu Sovětského svazu a získání nezávislosti pobaltských zemí, a fungovaly až do roku 2004.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek