Projekt European Heritage Hub

Evropská komise vyhlásila výzvu ke zřízení Evropského střediska kulturního dědictví (European Heritage Hub). Vznikne tak centrum pro komunity odborníků, kteří pracují v oblasti kulturního dědictví, které bude poskytovat služby v této oblasti. Tento pilotní projekt financovaný Evropskou unií bude probíhat dva roky.

Projekt bude představovat platformu, která umožní sdílení odborných znalostí, informací a networking v oblasti kulturního dědictví na evropské, vnitrostátní a regionální úrovni. Snahou bude také zvyšování povědomí o ochraně kulturního dědictví.
Vizí je vytvoření samosprávy, která bude poskytovat podporu odborníkům a dobrovolníkům v oblasti kulturního dědictví tím, že je vybaví potřebnými dovednostmi a zdroji, aby se dokázali přizpůsobit digitálním, environmentálním a sociálním proměnám společnosti. Dále bude vytvářet osvětové kampaně o ochraně dědictví.

Evropská komise tím chce posílit zapojení mladých lidí v oblasti kultury v návaznosti na Evropský rok mládeže 2022. Cílem je přilákání mladší generace odborníků v oblasti kulturního dědictví.

Centrum bude vycházet z úspěchu Evropského roku kulturního dědictví 2018 a z evropského akčního rámce pro kulturní dědictví, který vytvořila Evropská komise. Také se bude snažit přispět k Evropskému roku dovedností v roce 2023. Projekt odstartuje letos na jaře a bude probíhat do jara roku 2025.

Pro realizaci projektu European Heritage Hub byla vybrána skupina partnerů pod vedením sdružení Europa Nostra, která obdržela financování EU. Europa Nostra je nezisková organizace zastupující občanské organizace, které se zabývají ochranou evropského kulturního a přírodního dědictví. Jejím cílem je předání tohoto dědictví v dobrém stavu budoucím generacím. Bližší informace o projektu jsou dostupné na stránkách organizace Europa Nostra.

Autor: Ivana Vymyslická, Eurocentrum Brno

Sdílet tento příspěvek