Reakce Evropské komise na iniciativu „Zachraňme včely i farmáře!“

Evropská komise vydala ve středu 5. března sdělení, ve kterém reagovala na evropskou občanskou iniciativu „Zachraňme včely i farmáře!“. Komise tuto iniciativu uvítala a uznala její význam, neboť podporuje ochranu opylovačů, obnovu biologické rozmanitosti a udržitelné zemědělství. Komise také vyzývá Evropský parlament a Radu EU, aby rychle dosáhly shody v již předložených legislativních návrzích jako je revize směrnice o udržitelném používání pesticidů či nařízení na obnovu přírody.

Evropská občanská iniciativa (ECI) představuje prostředek občanů EU k zapojení se do utváření Unie v mnoha oblastech. Pokud taková iniciativa získá pro svou formální žádost podpis alespoň jednoho milionu občanů z nejméně sedmi zemí Evropské unie, může tak vyzvat Evropskou komisi k navržení právních kroků v oblastech, kde má Komise pravomoc tak učinit. „Zachraňme včely i farmáře!“ získala přes milion podpisů, a stala se tak sedmou ECI, na kterou Evropská komise zareagovala.

Iniciativa „Zachraňme včely i farmáře!“ vznikla v roce 2019 a sestává z více než 140 ekologických nevládních organizací, organizací farmářů a včelařů, charitativních nadací a vědeckých institucí z celé EU.

Mezi žádosti této iniciativy spadá 80% snížení používání syntetických pesticidů do roku 2030 a jejich úplné ukončení do roku 2035. Dále iniciativa požaduje obnovení biologické rozmanitosti v zemědělství a podpoření zemědělců při přechodu k udržitelnému zemědělství bez pesticidů a geneticky modifikovaných organismů.

Dle signatářů iniciativy má současný zemědělský model postavený na agrochemikáliích za důsledek výrazný úbytek včel, motýlů, pestřenek a dalšího hmyzu. Přitom přibližně 80 % druhů plodin a rostlin závisí na opylovačích. V důsledku jejich úbytku čelí polovina zemědělské půdy v EU riziku nedostatečného opylení, což ohrožuje potravinové zabezpečení. Průmyslové zemědělství navíc ohrožuje také existenci menších farem.

Potřebujeme rychlejší pokrok, abychom zajistili, že náš potravinový systém bude zdravý, udržitelný a odolný vůči klimatu. Nemůžeme nadále ignorovat skutečnost, že čistá voda, zdravá půda, biologická rozmanitost a výrobci potravin, kteří pracují tak, aby chránili přírodu, jsou zásadní pro nasycení světa. Potřebujeme mnohem silnější podporu zemědělců, aby byla ukončena jejich závislost na pesticidech, a větší uznání těch, kteří již s přírodou pracují, místo aby ji ničili.“

Madeleine Coste z hnutí Slow Food a iniciativy Zachraňme včely i farmáře!

Evropská komise v reakci na iniciativu vyzývá Evropský parlament a Radu EU, aby urychlily jednání o legislativních návrzích věnujících se obnově přírody a omezení používání pesticidů, které Komise již předložila.

Co se týče omezení pesticidů, Evropská komise v červnu 2022 představila návrh nařízení o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin (SUR) s cílem snížení používání pesticidů v zemědělství EU do roku 2030 o polovinu. Dále nařízení o přípravcích na ochranu rostlin reviduje pravidla pro povolování prodeje, používání a kontroly přípravků na ochranu rostlin.

V oblasti obnovy biologické rozmanitosti hraje důležitou roli návrh nařízení k obnově přírody, který se soustředí na zastavení úbytku biologické rozmanitosti a přináší kroky k její obnově do roku 2030. Úbytkem opylovačů a opatřeními pro zlepšení jejich ochrany se zabývá Nová dohoda pro opylovače z ledna 2023.  Obnovu biologické rozmanitosti bere v potaz taktéž Společná zemědělská politika pro období 2023-2027.

Podpora zemědělců a přechodu k udržitelnému zemědělství je zakotvena ve Společné zemědělské politice například prostřednictvím strategie Od zemědělce ke spotřebiteli směřující k dostatku zdravějších potravin, přiměřeným příjmům zemědělců a snížení environmentální stopy zemědělců.

Autorka: Martina Wranová

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek