Ministři zahraničí G7 potvrdili podporu Ukrajině, posílí kroky proti Rusku

Ministři zahraničí ekonomicky vyspělých zemí skupiny G7 dnes potvrdili svou podporu Ukrajině. Zároveň se dohodli na posílení spolupráce s cílem zabránit Rusku, aby se vyhýbalo ekonomickým sankcím a zajišťovalo si dodávky zbraní pro svou válku na Ukrajině z dalších zemí. Informovala o tom tisková agentura Kjódó.

Ministři zahraničí G7 se v neděli sešli na třídenní jednání v japonském městě Karuizawa. Skupina G7, která sdružuje Británii, Kanadu, Německo, Francii, Itálii, Japonsko, Spojené státy plus Evropskou unii, také odsoudila březnové oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že jeho země rozmístí taktické jaderné zbraně v Bělorusku, které je ruským spojencem.

Válka na Ukrajině pokračuje už více než rok a přetrvávají obavy, že by Čína mohla Rusku poskytnout vojenskou pomoc, jakkoli Peking tato tvrzení popírá. Terčem kritiky se stal také Írán za dodávky dronů, které Rusko používá při invazi na Ukrajinu.

Japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši, který schůzce předsedá, na úvod dnešních jednání prohlásil, že G7 má v úmyslu dát najevo „silné odhodlání“ dodržovat mezinárodní řád založený na právních principech.

„Rozhodně odmítáme jakékoli jednostranné pokusy o změnu statu quo silou, včetně ruské agrese proti Ukrajině, stejně jako hrozby použití jaderných zbraní,“ řekl Hajaši.

Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell zrušil svou cestu do Japonska poté, co měl pozitivní test na koronavirus, a 27člennou Evropskou unii na jednání zastupuje Borrellův náměstek Enrique Mora.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek