EU nabídla finanční podporu Tunisku, na ekonomický rozvoj i boj s migrací

Evropská unie nabídla finanční podporu krizí zasaženému Tunisku, peníze mají směřovat na podporu tuniské ekonomiky i snížení přílivu nelegálních migrantů přes Středozemní moře, napsala agentura AFP. Pokud jde o ekonomický rozvoj, EU je připravena silně zadlužené africké zemi nabídnout balíček v hodnotě 900 milionů eur a dalších 150 milionů eur jako okamžitou pomoc, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen. Ta včera Tunisko navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloni a nizozemským premiérem Markem Ruttem.

Evropská unie je rovněž připravena poskytnout letos Tunisku 100 milionů eur na správu hranic, pátrací a záchranné operace a boj s pašováním lidí, prohlásila von der Leyen. „Obě dvě strany mají obrovský zájem na tom, aby došlo k rozbití cynického obchodního modelu pašeráků a obchodníků s lidmi. Je hrozné vidět, jak záměrně riskují lidské životy jen za účelem zisku,“ dodala.

Po setkání s tuniským prezidentem Kaísem Saídem šéfka Evropské komise uvedla, že doufá, že dohoda mezi EU a Tuniskem by mohla být podepsána na příštím unijním summitu ještě teď v červnu.

Vlády unijních zemí se pod tlakem souvisejícím s přílivem migrantů do Evropy minulý týden dohodly na krocích vedoucích k urychlenému návratu migrantů do zemí jejich původu nebo tranzitních zemí, které jsou považovány za „bezpečné“. Mezi ně patří i Tunisko. Italská premiérka byla v Tunisku za poslední týden již podruhé. S prezidentem Saídem se setkala i v úterý.

S obrovským náporem migrantů se potýká zejména italský ostrov Lampedusa, který se nachází necelých 150 kilometrů od pobřeží Tuniska. Letos je přitom podle posledních údajů migrační vlna asi čtyřikrát větší než ve stejném období loni.

Tuniské pobřeží se stalo významným výchozím bodem lidí prchajících do Evropy před chudobou a násilím v různých částech Afriky či na Blízkém východě. Za první tři měsíce letošního roku se podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v centrálním Středomoří ve snaze dostat se z Afriky do Evropy utopilo více než 440 lidí.

Podle tuniských bezpečnostních složek bylo za stejnou dobu zadrženo nebo zachráněno přes 14.000 migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy. Je to pětkrát více než ve stejném období v roce 2022. Většina z nich pocházela ze subsaharské Afriky. V předchozích letech byla hlavním výchozím bodem pro běžence Libye.

Tuniský turistický ruch tvrdě zasáhla koronavirová pandemie. Země se nyní potýká se špatnou ekonomickou situací, vysokou mírou nezaměstnanosti, rychlou inflací a rostoucím počtem chudých.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek