Školy loni za IT vybavení utratily asi 1,45 miliardy Kč z Národního plánu obnovy

Školy loni za digitální učební pomůcky a zapojení pokročilých IT technologií do výuky utratily asi 1,45 miliardy korun z Národního plánu obnovy (NPO). Asi deset milionů Kč z rozpočtu školy v minulém roce nevyužily. Cílem je mimo jiné podpořit schopnosti školáků pracovat s moderními technologiemi, zlepšit vybavení škol a založit fond techniky, kterou budou školy potřebným žákům půjčovat. Vyplývá to z informací na webu MŠMT, na webu edu.cz a vyjádření mluvčí ministerstva Anety Lednové.

Podle ministerstva si loni na prevenci digitální propasti rozdělilo 4970 škol 478,3 milionu korun. Na pořízení digitálních učebních pomůcek dostalo 5032 mateřských škol celkem 261,3 milionu Kč, 2631 základních škol a gymnázií si rozdělilo 716,3 milionu Kč. Od roku 2020 doposud finanční dotaci získalo přes 15.000 škol, uvedl úřad.

Celkem je z NPO na inovace potřebné kvůli digitalizaci určeno 4,8 miliardy Kč na období mezi lety 2020 až 2026. Peníze mohou získat mateřské, základní a střední školy a konzervatoře. A to jak veřejné, tak soukromé a církevní. Asi 1,3 miliardy Kč na digitalizaci dostaly školy v roce 2020, kdy v období epidemie covidu-19 pořizovaly pomůcky pro distanční výuku. V roce 2022 poslalo ministerstvo do škol zhruba 1,45 miliardy Kč, letos dává úřad školám na IT vybavení 1,16 miliardy Kč a v roce 2024 plánuje resort rozdělovat z evropských peněz 785 milionů Kč.

Letos by měly dotaci získat mimo jiné základní školy, které od letoška plánují učit podle nových vzdělávacích plánů s důrazem na informatiku. Peníze mohou využít na pořízení pokročilých technologií jako jsou 3D tiskárny nebo roboti. Na totéž dostaly už loni peníze školy, které na upravený vzdělávací program přešly do září 2022. Takzvanou malou revizi rámcových vzdělávacích programů, ve které se klade důraz na informatiku, schválilo ministerstvo v roce 2021. Nové učební plány budou pro všechny základní školy povinné od letošního září pro třídy prvního stupně, na druhém stupni to má být o rok později.

Česko bude peníze z Národního plánu obnovy z fondu EU rozdělovat do roku 2026. Plán vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek