Ondřej Matoušek: „Je úkolem nás všech, aby bylo Česko v EU aktivním hráčem“

Odbor koordinace evropských politik (OKE) se podílí na formulování a provádění politiky České republiky ve vztahu k EU.  V čele odboru je od roku 2022 Ondřej Matoušek, který OKE popisuje jako středobod evropské politiky české vlády. Odbor připravuje mandáty a pozice České republiky a výstupy českých zástupců na jednání orgánů Evropské unie.

Od roku 2014, tudíž téměř deset let, pracujete na Odboru koordinace evropských politik. Pracoval jste jak na pozici referenta, tak vedoucího oddělení COREPER II, a v současnosti jste ředitelem celého odboru. Jaké zkušenosti jste během svého působení nabyl?

Je pravda, že jsem během působení na Úřadu vlády a našem odboru vystřídal různé role. V podstatě téměř všechny, co šly. To samozřejmě momentálně, když vedu náš odbor, vnímám jako výhodu. Tehdy jsem nastupoval na Sekci pro evropské záležitosti jako čerstvý absolvent. Takže těch zkušeností, které jsem za tu dobu mého působení zde nasbíral, je opravdu obrovské množství, a každá ta fáze mi určitě mnoho dala. Stihnul jsem během toho i stáž v Evropské komisi. Řekl bych, že se učím nové věci i dnes každým dnem. Deset let zní jako hrozně dlouhá doba, ale uteklo to opravdu rychle.

Kdybyste měl popsat náplň současné pozice ředitele, tak jaké jsou Vaše hlavní povinnosti a za co máte odpovědnost?

Moje hlavní odpovědnost je, aby náš odbor fungoval a byl schopen plnit úkoly, které dostáváme. Odbor koordinace evropských politik je takovým, řekl bych, středobodem evropské politiky naší vlády. Vedeme jednání Výboru pro EU, který schvaluje víceméně všechny důležité pozice, které naše země směrem k Evropské unii zastává. Naším úkolem je koordinovat činnosti jednotlivých částí státní správy a jednotlivých ministerstev, a docílit toho, abychom v Evropské unii jako Česká republika mluvili opravdu jedním hlasem. To je zásadní podmínkou pro to, abychom byli schopni efektivně prosazovat naše zájmy.

Ondřej Matoušek

Ondřej Matoušek nastoupil na Odbor koordinace evropských politik (OKE) v roce 2014 a působil v Oddělení COREPER II. V roce 2018 absolvoval Program profesionálních stáží pro národní experty (NEPT) v Generálním sekretariátu Evropské komise. Z pozice zástupce ředitele OKE povýšil v roce 2022 na ředitele odboru. Zároveň je také zástupcem vrchního ředitele Sekce pro evropské záležitosti.

V čem je pro Vás osobně pozice ředitele Odboru koordinace evropských politik nejvíce obohacující?

Pro mě je důležité, že mohu být tak říkajíc „u toho“. Dá se říct, že víceméně všechno, co Česká republika v Bruselu či Lucemburku dělá a činí, tak v nějaké podobě prochází přes můj stůl. To je na jednu stranu velká výzva a na druhou stranu je to opravdu velmi zajímavá práce. Jsem rád, že v našem oboru jsem obklopen velkým množstvím velice motivovaných kolegů, s nimiž se společnými silami snažíme cíle našeho odboru naplňovat. Významnou součástí naší práce je také komunikace s ostatními členskými státy a vysvětlování českých pozic našim partnerům. Což zrovna mě osobně velmi baví.

Často se musíme pohybovat ve velmi krátkých lhůtách a máme velmi krátký čas na to, abychom připravili nějakou reakci nebo českou pozici.

Na druhou stranu, v jakých ohledech je Vaše práce nejvíce náročná?

Do velké míry je činnost našeho odboru úzce navázána na to, jak fungují evropské instituce v Bruselu. To znamená, že se často musíme pohybovat ve velmi krátkých lhůtách a máme velmi krátký čas na to, abychom připravili nějakou reakci nebo českou pozici. Takže z tohoto hlediska to může být někdy poměrně stresující. Obecně bych řekl, že oblast evropských záležitostí se v širším slova smyslu odlišuje od všech jiných okruhů činností státní správy i zahraničních vztahů, a to především velkou dynamikou, kterou má.

Během těch deseti let jste na odboru zažil určitě mnoho zajímavých okamžiků. Například jste se účastnil zasedání Evropské rady. Můžete se s námi podělit o nějaký zajímavý zážitek?

Tak zasedání Evropské rady je vždy zážitek. Je to hodně specifické v tom, že na rozdíl od všech ostatních formátů je v podstatě standardem, že Evropská rada jedná do noci. Tím, že se 27 evropských lídrů sjede na jedno místo, tak je potřeba ten čas využít opravdu efektivně. V zásadě lze říct, že málokdy končí jednací den před půlnocí. Takže těch zajímavých zážitků je opravdu celá řada.

Nedávno jste se navrátil po několika měsících z rodičovské dovolené. Jaké důvody vedly k tomu, že jste se rozhodl být doma? A jaký je pro vás návrat do práce?

Já jsem si rodičovskou dovolenou dokázal naplánovat tak, že následovala po poměrně intenzivním období českého předsednictví v Radě EU, kdy jsem měl pocit, že bych měl strávit trochu víc času se svým malým synem. Myslím si, že jsem si to mohl dovolit díky tomu, že se mohu spolehnout na kolegy na Sekci pro evropské záležitosti. V tom smyslu, že to prostě utáhli i beze mě.

Co se týče návratu do práce, tak v některých ohledech to samozřejmě náročné je, ale samotné rodičovské volno rozhodně taky nebylo úplně jednoduché. Myslím si, že i ta zkušenost z rodičovské je pro mě velice přínosná.

Je obecně práce ředitele odboru náročná na sladění s rodinným životem? Vy jste se stal ředitelem v roce 2022, tudíž v intenzivním období českého předsednictví.

V roce 2022 jsem se stal ředitelem, každopádně už předtím jsem působil v roli zástupce ředitele. Takže tam nebyl až takový přelom. Ale ano, lze říct, že ta práce ředitele je poměrně časově náročná a bez stabilního zázemí doma by to určitě bylo mnohem složitější. Mám štěstí, že se doma dokážeme dohodnout a vzájemně si vyjít vstříc. Tudíž to zvládáme.

Nyní po úspěšném předsednictví v Radě EU si myslím, že naše pozice je velmi dobrá. Jsme vnímáni jako spolehlivý a konstruktivní partner.

Příští rok slavíme 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Jak se podle vás vyvinula pozice České republiky v Evropské unii, například i po absolvovaném předsednictví České republiky v Radě EU? Jak jsme vnímáni evropskými partnery?

Já bych řekl, že pozice České republiky v Evropské unii se do značné míry odvíjí od toho, jakým způsobem jsme schopni vyargumentovat naše postoje a získávat pro ně podporu dalších členských států. Nyní po úspěšném předsednictví v Radě EU si myslím, že naše pozice je velmi dobrá. Jsme vnímáni jako spolehlivý a konstruktivní partner a teď je úkolem nás všech tento potenciál dále rozvíjet a snažit se, aby Česká republika byla skutečně aktivním hráčem na evropském poli.

Děkuji Vám za rozhovor.

Sdílet tento příspěvek