Nové sankce EU proti Rusku cílí i na obcházení ropného embarga

Země Evropské unie dnes formálně přijaly jedenáctý balík sankcí proti Rusku, jehož cílem je především znemožnit Moskvě obcházení dříve zavedených omezení. Informovala o tom Rada EU zastupující členské státy. Unijní země budou nově moci zakázat přístup do svých přístavů lodím, které tajně převážejí ruskou ropu.

V krajním případě hodlá EU také omezit vývoz vojensky využitelných technologií do zemí, které je budou poskytovat Rusku. Vývozní restrikce se dotknou i 87 firem z Ruska a dalších zemí včetně Číny či Íránu. EU rovněž přidala na sankční seznam přes stovku ruských činitelů a subjektů a zakáže vysílat na svém území dalším pěti ruským televizním stanicím.

Unie zavedla od loňského začátku ruské invaze bezprecedentní hospodářské sankce, které mají omezit příjmy režimu prezidenta Vladimira Putina a znemožnit jeho armádě přístup k vojenskému vybavení. Moskvě se však prostřednictvím jiných zemí a zahraničních firem daří některé restrikce včetně ropného embarga obcházet.

„Zacílením na obcházení sankcí zvýšíme tlak na Rusko tím, že ho zbavíme dalších zdrojů, které tak zoufale potřebuje k pokračování nelegální války na Ukrajině.“

Josep Borrell, místopředseda Evropské komise, vedoucí unijní diplomacie

Nové sankce se zaměří na takzvanou „stínovou flotilu“, tedy lodě plující často pod vlajkami jiných zemí a tajně převážejících ruskou ropu. Na její námořní dovoz do členských zemí uvalila EU embargo a zároveň se skupinou hospodářsky vyspělých zemí dohodla cenový strop pro její prodej do dalších států. Tankery, které budou restrikce porušovat, nebudou smět zakotvit v přístavech unijních zemí.

EU se v rámci nové sady shodla na nástroji, který umožní omezit vývoz zboží využitelného pro vojenské účely do třetích zemí, které zjevně pomáhají Rusku sankce obcházet. Podle unijních činitelů jsou mezi nimi například Kazachstán a další postsovětské státy, Čína či Spojené arabské emiráty. Kvůli obavám z možné odvety zmíněných států však k jeho využití hodlá unie sáhnout pouze v krajním případě, pokud se jí nepodaří dotčené země přesvědčit jinak.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek