Malta zruší zákaz potratů bez výjimek, pravidla i tak budou mezi nejpřísnějšími v EU

Malta uvolní své protipotratové zákony, které byly podle agentury AP nejpřísnější v celé Evropské unii. V ostrovním státě totiž platí naprostý zákaz umělého přerušení těhotenství. Parlament dnes schválil změnu, která umožňuje za některých podmínek provést potrat, pokud je v ohrožení život ženy. Organizace, které povolení potratů podporují, však kritizovaly zásahy zákonodárců při projednávání zákona. Pozměňovací návrhy podle nich učinily normu nepřehlednou a obtížně použitelnou.

Na velmi striktní potratové právní předpisy na Maltě upozornil loni v létě případ americké turistky, které se během dovolené předčasně protrhl plodový vak a oddělila placenta. Ženě hrozila vážná infekce, která mohla vést až k jejímu úmrtí, pokud by jí lékaři neodebrali plod. To však maltské zákony neumožňovaly a ženu nakonec museli převézt do Španělska.

Změnu zákona dnes parlament odsouhlasil jednomyslně. Aby zákon vstoupil v platnost, musí ho ještě podepsat prezident George Vella.

Změna normy původně počítala s tím, že bude možné těhotenství přerušit v případě, že je v ohrožení život či zdraví ženy. Zákonodárci schválili pozměňovací návrhy, které však toto pravidlo zpřísnily. Podle schváleného textu lékař bude smět těhotenství přerušit jen v případě bezprostředního ohrožení života. V jiných případech ohrožení bude zapotřebí souhlas tří specialistů a umělé přerušení těhotenství bude možné provést jen v případě, že byly vyčerpány všechny možné způsoby léčby.

Konečná úprava zákona zklamala organizace za práva žen. Za změnu zákona v prosinci demonstrovaly na ostrově tisíce žen.

Nový zákon na Maltě tak zůstane mezi nejpřísnějšími v EU. Je například více restriktivní než potratový zákon v Polsku. Ten umožňuje umělé přerušení těhotenství při vážném ohrožení života ženy či pokud otěhotněla v důsledku znásilnění, píše agentura AP. K uvolnění pravidel pro potrat přistoupily v minulosti i některé převážně katolické země v Evropě, například Itálie či Irsko.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek