Před 30 lety byla ČR přijata za člena Rady Evropy

Před 30 lety, 30. června 1993, byla Česká republika přijata za člena Rady Evropy. Ve stejný den se členem Rady Evropy stalo i Slovensko. Rozhodl o tom na svém zasedání ve Štrasburku výbor ministrů Rady Evropy. Počet členských zemí Rady Evropy se přijetím ČR a Slovenska zvýšil na 31, nyní je v této instituci 46 zemí starého kontinentu včetně 27 zemí EU.

Přijetí nebylo jednomyslné, a to jak v případě ČR, tak ani Slovenska. V případě České republiky se zdržel zástupce Lichtenštejnska a v případě Slovenska představitel Maďarska. Podmínkou přijetí je, aby ve výboru ministrů RE nikdo nehlasoval proti.

Rada Evropy je mezinárodní organizace podporující a monitorující spolupráci evropských zemí v oblastech jako jsou ochrana lidských práv, boj proti všem formám diskriminace, rozvoj demokracie, harmonizace právních řádů, ochrana životního prostředí nebo kultury. Rada Evropy sehrála roli průkopníka v boji za zrušení trestu smrti v Evropě a nabízí také právní poradenství zemím na celém světě.

Vznikla 5. května 1949 takzvanou londýnskou smlouvou, kterou v Londýně podepsalo deset nekomunistických evropských zemí (Belgie, Dánsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Británie). Za ideového otce Rady Evropy je označován bývalý britský premiér Winston Churchill. K dalším známým „otcům-zakladatelům“ patřil někdejší německý kancléř Konrad Adenauer nebo bývalý francouzský ministr zahraničí a premiér Robert Schuman.

V únoru 1991 se členem RE stalo také Československo, zánikem federace k 31.prosinci 1992 však jeho členství skončilo a jak ČR tak i Slovensko musely o přijetí do Rady zažádat znovu jako samostatné státy.

Tehdejší český ministr zahraničí Josef Zieleniec prohlásil, že ČR chápe Radu Evropy jako důležitou evropskou organizaci, která usiluje o respektování lidských práv nejen v členských zemích Rady, ale i v ostatních státech světa. Letos v květnu se summitu Rady Evropy v Reykjavíku zúčastnil i prezident Petr Pavel.

Zdroj: ČTK, Rada Evropy

Sdílet tento příspěvek