Ministři zahraničí Česka, Slovenska a Rakouska podpořili integraci Severní Makedonie do EU

Ministři zahraničí Česka, Slovenska a Rakouska Jan Lipavský, Miroslav Wlachovský a Alexander Schallenberg dnes ve Skopji podpořili integraci Severní Makedonie do Evropské unie. Ministři to uvedli na twitteru. S nejvyššími představiteli jednali o ústavních změnách nutných pro další přiblížení balkánské země EU.

Trojice ministrů se mimo jiné setkala se makedonským prezidentem Stevem Pendarovským, s předsedou parlamentu Talatem Xhaferim a šéfem diplomacie Bujarem Osmanim. S ním hovořila „o probíhajících reformách na cestě do EU, o krocích, které Severní Makedonie dělá na podporu dobrých sousedských vztahů, ale i o důsledcích ruské agrese na Ukrajinu pro politiku rozšiřování EU“, píše se v prohlášení české diplomacie.

„Ocenil jsem, že je Severní Makedonie plně v souladu se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU, včetně sankcí proti Rusku,“ uvedl v tiskovém prohlášení Lipavský.

Severním Makedonie má nyní spolu s několika dalšími zeměmi západního Balkánu včetně Srbska, Černé Hory či Albánie ve vztahu s EU status kandidátské země. O členství požádala již v roce 2004, kandidátem je od roku 2005. EU se zemí oficiálně zahájila přístupové rozhovory až loni v červenci.

Zdroj: ČTK
Foto: MZV ČR

Sdílet tento příspěvek