Krok Ruska je cynický, reaguje von der Leyen na zastavení obilných dohod

Ursula von der Leyen včera odsoudila rozhodnutí Ruska zastavit účast na dohodách, které od loňského roku umožňovaly vývoz ukrajinských zemědělských produktů z černomořských přístavů. V příspěvku na twitteru předsedkyně Evropské komise oznámení Moskvy označila za cynické a prohlásila, že Evropská unie pracuje na posílení potravinové bezpečnosti ve světě.

Německá vláda uvedla, že dál apeluje na Moskvu, aby přistoupila na nové prodloužení černomořské iniciativy. Kreml pozastavení své účasti vysvětlil tím, že nebyla naplněna ujednání týkající se ruského exportu. Jakmile budou splněny ruské podmínky, Moskva se k dohodám „okamžitě“ vrátí, řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

„Silně odsuzuji cynický krok Ruska ukončit Černomořskou obilnou iniciativu, navzdory snahám OSN a Turecka,“ napsala šéfka unijní exekutivy v odkaze na dvojici dohod uzavřených loni v létě. Dohody umožňovaly i přes pokračující válku na Ukrajině vyvážet z dříve blokovaných ukrajinských přístavů v Černém moři obilí a další zboží.

„EU pracuje na zajištění potravinové bezpečnosti pro zranitelné lidi ve světě. Trasy solidarity EU budou nadále přinášet potravinářské výrobky z Ukrajiny na světové trhy,“ dodala von der Leyen, přičemž zmínila unijní program na podporu vývozu ukrajinských produktů.

Krok Moskvy odsoudila také britská vláda, která vývoj označila za „nehorázný pokus poškodit ty nejzranitelnější“. Rusko podle britské diplomacie využívá potraviny jako zbraň a musí se k černomořské iniciativě opět připojit. Kancelář britského premiéra Rishiho Sunaka v dřívějším prohlášení v této souvislosti uvedla, že chce „pokračovat v diskusích“.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek