Při akci Europolu policie zadržela 62 pašeráků lidí z Kuby do EU

Policejní složky pěti zemí při společném zátahu zadržely 62 lidí, které podezírají z pašování migrantů z Kuby do Evropské unie. Nelegální skupina zájemce o útěk z ostrova vozila do Srbska, odtud po zemi do Řecka a nakonec letecky do Španělska. Celkem cestu zprostředkovala asi 5000 Kubáncům a přišla si tak na 45 milionů eur (1,1 miliardy korun), uvedl dnes v tiskové zprávě Europol, který akci koordinoval. Mezi zadrženými je 25 Kubánců.

Za cenu 9000 eur (217.000 korun) nabízeli pašeráci zprostředkování cesty a falešné doklady. Prostřednictvím aplikace pro zasílání textových zpráv nabízeli své služby Kubáncům v obtížné situaci.

Během červnového zátahu policisté zabavili i stovky padělaných dokladů, 18 nemovitostí, 33 vozidel a zmrazili 144 bankovních účtů. Do akce se zapojili kriminalisté a úřady ze Srbska, Španělska, Severní Makedonie, Řecka a Německa.

„Kromě náročných podmínek (cesty přes hranice) zločinci využili nejzranitelnějších migrantů, včetně nezletilých, a vystavili je podvodům, loupežím a vydírání. V některých případech byly ženy převedeny do jiných zločineckých skupin za účelem sexuálního vykořisťování.“

Europol

Vyšetřování začalo v říjnu 2021 poté, co si úředníci na hranicích všimli rostoucího počtu padělaných dokladů Kubánců cestujících do Evropské unie. V lednu letošního roku vydal Europol varování před tímto trendem.

Válka na Ukrajině, kterou loni v únoru zahájilo Rusko, má dopady na migraci z Kuby. Před válkou totiž nejčastější cesta z komunistického ostrova vedla právě přes Rusko, uvádí Europol.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek