Lufthansa se odvolala proti rozhodnutí soudu EU o zrušení pomoci z doby pandemie

Německé aerolinky Lufthansa se odvolaly proti rozhodnutí Tribunálu Soudního dvora Evropské unie anulovat pomoc německé vlády, díky níž mohla firma čerpat šest miliard eur (více než 144 miliard Kč) ze státních peněz. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Vláda Lufthanse pomoc přiznala v roce 2020 kvůli dopadům pandemie covidu-19 na její podnikání.

Druhý nejvyšší soud Evropské unie v květnu zrušil rozhodnutí Evropské komise (EK), která Lufthanse pomoc od německé vlády schválila. Soud tím vyhověl stížnosti konkurenčních aerolinek Ryanair a Condor, zatímco Komisi vytknul chyby, které v jejím tehdejším schválení našel.

Pomoc, jak ji Lufthanse v roce 2020 schválila německá vláda, podle unijního soudu postrádala opatření, která by Lufthansu nutila poskytnuté peníze v budoucnu státu rychle vrátit. Soud rovněž uvedl, že se Evropská komise nepřesvědčila, zda Lufthansa opravdu potřebuje státní pomoc, a zda si nemohla peníze zajistit klasickou cestou na finančních trzích.

Kvůli dopadům pandemie, kdy aerolinky byly nuceny zastavit provoz, Lufthansa přijala pomoc z Německa, Rakouska, Belgie a Švýcarska. Poskytnutou pomoc mezitím splatila. Evropská komise je exekutivním orgánem EU a má rozsáhlé pravomoci, plní mimo jiné roli unijního antimonopolního úřadu.

„Stabilizace byla tedy zcela dokončena, ještě než soud vynesl verdikt,“ řekl agentuře Reuters mluvčí Lufthansy. Proč se teď Lufthansa odvolává, ale neupřesnil. Podle informovaných zdrojů se neočekává, že se odvolají také unijní orgány zodpovědné za hospodářskou soutěž.

Lufthansa a mnoho dalších leteckých společnosti v EU obdržely státní podporu kvůli dlouhodobému poklesu cestovního ruchu v důsledku pandemie. Všechny tyto podpory Komise schválila, avšak při dodržení přísných podmínek. Rekapitalizaci Lufthansy Komise povolila pod podmínkou zákazu vyplácení dividend, odkupu vlastních akcií a některých aktivit, dokud nebude státní pomoc splacena.

Ryanair tvrdil, že Lufthansa nepotřebuje státní pomoc, aby přežila koronavirovou krizi, ale aby poškodila konkurenci. Pomoc byla podle Ryanairu proti pravidlům hospodářské soutěže, protože největší evropskou leteckou společnost posilovala na úkor menších aerolinek. Německo pro Ryanair představuje jeden z nejdůležitějších trhů.

Tribunál například upozornil, že Evropská komise jakožto unijní orgán pro hospodářskou soutěž nevyžadoval mechanismus motivující Lufthansu k co nejrychlejšímu odkupu státního podílu. Podle Tribunálu také chyboval, když popřel, že Lufthansa má na některých letištích významnou tržní sílu. Evropská komise také pochybila, když přijala různé závazky, které nezajišťují zachování účinné hospodářské soutěže na trhu.

Odvolat se proti rozhodnutí Tribunálu je možné k Soudnímu dvoru jako k nejvyšší soudní instanci v Unii.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto:
Unsplash

Sdílet tento příspěvek