Soudní dvůr EU zamítl stížnost Ryanairu na státní pomoc rivalům za pandemie

Soudní dvůr Evropské unie definitivně odmítl stížnost irských nízkonákladových aerolinek Ryanair na státní pomoc konkurentům ve Francii a ve Švédsku. Soud o tom informoval v tiskové zprávě. Vlády těchto zemí na jaře 2020 rozhodly o poskytnutí pomoci svým leteckým společnostem kvůli dopadům pandemie covidu-19.

Ryanair se na unijní soud obrátil s požadavkem, aby státní pomoc zakázal. To ale v roce 2021 odmítl Tribunál Soudního dvora EU, tedy druhý nejvyšší soud v unii. Ryanair se proto odvolal k nejvyšší soudní instanci, tedy k Soudnímu dvoru EU, a i ten dnes požadavek Ryanairu odmítl.

Tribunál v roce 2021 uvedl, že státní pomoc vlád Francie i Švédska odpovídá pravidlům sedmadvacítky. Pomoc tedy nepředstavovala žádnou diskriminaci ve vztahu k jiným leteckým dopravcům.

V případě Francie Ryanairu vadilo, že Evropská komise schválila program pomoci, na jehož základě získalo odvětví letecké dopravy možnost odkladu plateb některých daní. V případě Švédska irská společnost u soudu napadla ručení státu za úvěry leteckým společnostem. Obě zmíněná opatření pomohla aerolinkám Air France a SAS.

Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě. Na unijní soud se firma kvůli státní pomoci za pandemie obrátila ve více případech, v některých jí daly soudy za pravdu. Druhý nejvyšší soud EU například v roce 2021 zrušil státní pomoc německým aerolinkám Condor, nizozemským KLM a portugalským TAP.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek