EU poskytla Ukrajině dalších 1,5 miliardy eur z dlouhodobé finanční pomoci

Evropská unie poslala Ukrajině dalších 1,5 miliardy eur (přes 35 miliard Kč) z programu dlouhodobé finanční podpory země, která se brání ruské agresi. Informovala o tom včera Evropská komise. Podle její předsedkyně Ursuly von der Leyen dostane Kyjev v příštích třech měsících celkem 4,5 miliardy eur.

Komise uvolnila celkem šestou platbu z balíku 18 miliard eur určeného pro letošní rok na základě hodnocení pokroku reforem na Ukrajině, které směřují k větší transparentnosti využití peněz. Díky tomuto pokroku získá po červencové tranši Ukrajina stejně velké částky i v srpnu a v září.

Kyjev dostává od evropského bloku peníze za mimořádně výhodných podmínek, určeny jsou na financování nejnaléhavějších výdajů státního rozpočtu. Podle Komise pomůže balík dál vyplácet mzdy a důchody a také udržet fungování základních veřejných služeb, jako jsou nemocnice, školy a ubytovny pro vysídlené lidi.

Ukrajina čelí od konce loňského února invazi ruských vojsk. Hrubý domácí produkt (HDP) se v důsledku ozbrojeného konfliktu loni snížil o více než 29 procent, inflace se pohybuje kolem 25 procent.

Evropská unie už od začátku invaze poskytla Ukrajině podle údajů Komise celkem 76 miliard eur, do čehož spadá finanční, humanitární či vojenská pomoc. Komise navíc navrhla pro období 2024 až 2027 uvolnit dalších 50 miliard eur, s čímž ale musejí nejprve jednomyslně souhlasit členské země.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek