Těžba plynu v Rusku klesla po omezení vývozu do EU o 13 procent

Těžba zemního plynu v Rusku v prvním pololetí meziročně klesla téměř o 13 procent na 319,3 miliardy metrů krychlových. Způsobilo to rozhodnutí Moskvy zastavit vývoz do mnoha zemí v Evropě, která je jejím největším trhem. S odvoláním na data z odvětví o tom dnes informovala agentura Bloomberg.

Rusko začalo výrazně snižovat těžbu plynu loni. Po roztržce se Západem kvůli invazi Moskvy na Ukrajinu země zastavila většinu dodávek plynovody do Evropy.

V červnu Rusko vytěžilo 42,8 miliardy metrů krychlových plynu, což je o 8,6 procenta méně než loni ve stejném měsíci. Rozsah meziročního poklesu se postupně snižuje, protože v tomto období roku 2022 už Kreml začal omezovat vývoz.

Většina poklesu za první pololetí připadá na společnost Gazprom, která na začátku letošního roku zastavila pravidelné zveřejňování svých provozních údajů.

Společnost Novatek, druhý největší producent plynu v zemi, který dodává především zkapalněný zemní plyn (LNG), snížila za pololetí svou produkci o 1,9 procenta na 39,8 miliardy metrů krychlových. Evropská unie, která dříve odebírala přibližně 40 procent plynu z Ruska, nadále dováží ruský LNG.

Firma Rosněfť, která žádný plyn nevyváží, zvýšila svou těžbu o 44 procenta na 32,7 miliardy metrů krychlových, ukazují výpočty Bloombergu.

Pokles těžby a zahraničních dodávek v prvním pololetí vedl k poklesu rozpočtových příjmů Ruska z tohoto segmentu o 46 procent. Daň z těžby nerostných surovin a vývozní clo dosáhly v tomto období 835,5 miliardy rublů (201,4 miliardy Kč), vyplývá z výpočtů agentury Bloomberg, které se zakládají na údajích ministerstva financí.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek