Čína doufá ve zlepšení komunikace s EU a prohloubení spolupráce s Francií

Čína doufá ve zlepšení komunikace s Evropskou unií za pomoci Francie. Podle agentury Reuters to v sobotu v Pekingu francouzskému ministrovi financí Brunovi Le Maireovi řekl čínský vicepremiér Che Li-feng. Zároveň vyjádřil přání prohloubit s Francií spolupráci ve finanční, vědecké a technologické oblasti.

„Doufáme, že Francie stabilizuje tón přátelské spolupráce mezi Čínou a EU,“ řekl během úvodního projevu na devátém čínsko-francouzském hospodářském a finančním fóru čínský vicepremiér. Zároveň poznamenal, že bilaterální vztahy s Francií jsou postaveny na „dobrých základech“.

Čína je třetím největším obchodním partnerem Francie po Evropské unii a Spojených státech. Francouzské firmy se ale stále více obávají, že by se mohly ocitnout v obtížné situaci vzhledem k rostoucímu hospodářskému soupeření mezi USA a Čínou.

Členské státy EU minulý měsíc rovněž schválily 11. balíček sankcí proti Rusku. Zasáhnout by mohly i čínské firmy, které by Rusku pomáhaly sankce obcházet.

Le Maire uvedl, že obě země by měly spolupracovat na třech úkolech, kterými jsou přechod k ekologickým zdrojům, reorganizace hodnotových řetězců a technologická revoluce.

„Je nezbytné uvažovat o rozšíření a prohloubení hospodářské a finanční spolupráce mezi Francií a Čínou,“ řekl La Maire. „Rádi bychom na francouzském území přivítali nové významné investice z Číny,“ doplnil.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek