Dvořák: Jednou z priorit je zlepšit obraz EU u české veřejnosti

Jednou z priorit ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka je zlepšit obraz Evropské unie u české veřejnosti. Mělo by se k tomu využít i výročí 20 let od vstupu do bloku, které nastane příští rok. Dvořák, který úřad převzal na začátku května po nynějším ministru školství Mikuláši Bekovi, to řekl v rozhovoru ČTK. Za zásadní také považuje otevřít diskuzi o budoucnosti Evropy.

„Určitě se za ty dva roky nezbavíme potřeby a povinnosti věnovat se Ukrajině, protože i kdyby nakrásně válka během dvou let skončila, což se obávám, že se nepodaří, tak ta země prostě bude potřebovat naší podporu jak ve vojenské oblasti, tak v ekonomické, politické i jakési morální,“ řekl Dvořák. Země, které mají zkušenost s ruskou okupací, budou podle něj mít za úkol držet západní část Evropy ve stejném bloku.

„Samozřejmě nás bude čekat implementace, doufejme tedy, schváleného Národního plánu obnovy, což je obrovský úkol, protože nějakých 300 miliard korun tahle ekonomika jen tak sama od sebe nevsákne,“ uvedl ministr s tím, že na to bude potřeba i posílení administrativních kapacit. Veškeré zvýšené náklady spojené s administrací plánu obnovy bude po dobu čerpání financovat Evropská komise, nebudou mít tedy podle ministra žádný dopad na státní rozpočet.

Otevřít podle Dvořáka bude nutné debatu o tom, čemu by Evropa i Česko měly nejvíce věnovat pozornost, do čeho investovat nejen peníze, ale i energii. „Nerad to říkám, ale mám pocit, že už 20 let nám chybí vize, stanovení jednoznačného společně sdíleného zájmu a cíle. Díky tomu a také díky vnitropolitické situaci se tady bohužel neřeší věci, které mají přesah třeba deset či 20 let,“ poznamenal Dvořák.

„Podívejte se, jak vypadají naše železnice, jak se jezdí z Berlína do Vídně, nikdo nepojede přes Česko, protože to trvá dlouho, protože jsme zaspali v rekonstrukci železnic a výstavbě vysokorychlostních tratí. Podobně je to s dálnicemi. Je mi hanba při srovnání s Polskem. Když si vzpomenu, kde jsme byli před 20 lety, kde byli Poláci. A podívejte se tam dneska,“ kritizoval ministr. Za další priority označil vzdělávání či energetickou odolnost.

Vláda často hovoří o úspěšnosti předsednictví v Radě EU, které Česko drželo v druhé polovině loňského roku. Širokou veřejnost ale jeho výsledky ani podle Dvořáka příliš nezasáhly. Je to podle něj i tím, že média nemají potřebu zveřejňovat pozitivní zprávy. „Kdybychom v Bruselu udělali ostudu, tak by toho byly plné noviny,“ míní.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek