EU uvalila sankce na 38 lidí v Bělorusku za potlačování protestů a podporu Ruska

Evropská unie dnes rozšířila sankční seznam o tři organizace a 38 fyzických osob z Běloruska, které je významným ruským spojencem ve válce na Ukrajině. Zákaz cestování do Evropy nebo zmrazení aktiv postihne několik soudců a prokurátorů, představitele policie nebo novinářů, kteří válku na Ukrajině podporují. Sankce EU si vysloužili za potlačování protivládních protestů a podporou válečných aktivit Ruska, uvedla agentura AP.

„Přijali jsme nové sankce v reakci na pokračující systematické, rozsáhlé a hrubé porušování lidských práv a brutální represe vůči všem vrstvám běloruské společnosti ze strany Lukašenkova nelegitimního režimu. Dnes rovněž přijímáme další opatření proti běloruskému režimu jako spoluviníkovi nezákonné a nevyprovokované ruské útočné války proti Ukrajině,“ uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Represivní opatření by podle EU měla mimo jiné znamenat, že prostřednictvím Běloruska nelze obcházet již zavedené sankce proti Rusku. Unijní sankční seznam vůči Bělorusku nově čítá 233 osob a 37 entit. Sankce cílí na zákaz dovozu zbraní a technologií použitelných pro letecký a vesmírný průmysl.

Sankce nově postihnou aktiva běloruského státního ropného a chemického gigantu Belněftěchim, který podle EU „představuje zásadní přínos pro běloruskou ekonomiku a zahraniční politiku, zejména v souvislosti se spoluprací mezi Ruskem a Běloruskem při rozvoji společného trhu s ropou,“ uvedla v tiskové zprávě EU.

Opatření byla dnes zveřejněna v unijním úředním věstníku a vstoupila tak v platnost.

Zdroj. ČTK, EC

Sdílet tento příspěvek