Šéfka EK von der Leyen slíbila Slovinsku 400 milionů eur na obnovu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes při návštěvě povodněmi postiženého Slovinska slíbila prostředky na obnovu země. Ještě letos dostane Slovinsko z unijního fondu solidarity 100 milionů eur (2,4 miliardy Kč), trojnásobek pak příští rok, uvedla na tiskové konferenci na louce v zatopené oblasti von der Leyenová.

Slovinský premiér Robert Golob, který do oblasti přiletěl vrtulníkem společně s ní, vyzdvihl evropskou solidaritu a mechanismus pomoci. Projevy živě přenášela slovinská agentura STA.

Plán na okamžitou pomoc Slovinsku i dlouhodobou rekonstrukci a investice může čerpat celkem ze tří zdrojů, uvedla šéfka komise. Zmiňovaných 400 milionů eur (9,7 miliardy Kč) půjde z fondu solidarity a Evropská unie potřebuje dostat od Lublaně odhad škod. Slovinsko navíc do konce srpna může požádat o půjčku až 2,7 miliardy eur z programu na obnovu next generation EU. Třetí možností je změnit plány na využití prostředků z dříve přidělených kohezních fondů, uvedla von der Leyenová.

„Více než 10.000 domů bylo zaplaveno a více než 10.000 rodin je v nouzi,“ řekl Golob a zdůraznil, že pomoc přijde rychle, napsal slovinský server 24ur.

Na cestě von der Leyenovou doprovází evropský komisař pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič, který pochází se Slovinska. Delegace Evropské komise a slovinské vlády nejprve dopoledne jednala v Lublani, poté společně navštívili nejhůře postižené oblasti.

„Slovinsko je známé jako slunná strana Alp, ale za jediný den se vaše idylická krajina proměnila v peklo plné vody a bahna,“ řekla šéfka komise v projevu ke slovinským zákonodárcům. „Je to národní a evropská tragédie,“ dodala a zmínila šest obětí povodní, které jsou svým rozsahem nejhorší v dějinách země.

Von der Leyenová vyzdvihla „skvělou koordinaci“ záchranných prací, techniku poskytnutou osmi členskými státy EU i solidaritu místních. „Neúnavné úsilí přineslo naději tam, kde bylo jen bahno,“ řekla šéfka komise na půdě parlamentu.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek