Příhraniční Letní tábor pro mladé v Selbu

Ani nepříznivé počasí nemohlo zastavit letošní Letní přeshraniční tábor mládeže Euregia Egrensis v Silberbachu u bavorského Selbu. Více než 30 let už se každoročně konají letní tábory pro mladé střídavě v některém příhraničním místě jedné z německých spolkových zemí Saska, Duryňska nebo Bavorska nebo v Karlovarském kraji. Ten letošní začal 7. srpna a skončí v pátek 11. srpna. Sešlo se na něm 26 dětí ve věku od 11 do 14 let. Některé tu byly opakovaně a některé navazují na účast svých sourozenců. Začátek tábora měl i speciální hosty. Účastnice a účastníky tábora i jeho organizátory přijela navštívit bavorská zemská ministryně pro evropské záležitosti paní Melanie Huml a zástupci měst Selb a Cheb.

Téma letošního tábora

Motem tábora je „komunikuj, respektuj, nerozlišuj podle národnosti a barvy pleti, měj úctu k druhému“. Spolu s kolegyněmi z EUROPE DIRECT Vogtland se letního tábora s EUROPE DIRECT a Eurocentrem Karlovy Vary účastníme již potřetí. Připravujeme pro účastnice a účastníky blok aktivit, které jim přiblíží Evropskou unii, jak funguje a co nám přináší za výhody. To vše formou her, kvízů a letos i tvořivé činnosti. Protože počasí nám nepřálo, všechny aktivity se tentokrát konaly ve velkém sále Hotel Hausu Silberbach. Skládání puzzlí a hledání ve slepé mapě Evropy na čas všechny týmy rozhřálo a pomohlo jim navázat spolupráci. Každý měl ale i dost času samostatně výtvarně vyjádřit některou z hodnot jako jsou tolerance, přátelství, respekt, solidarita a láska. Bylo to moc zajímavé a inspirativní i pro nás.

Závěr

Děti si při našich aktivitách uvědomily, jakou sílu má právě komunikace při překonávání bariér, jak láska může propojit lidi na celém světě a co znamená jednotlivec nebo dvojice nebo celá společnost. Na rozdíl od různých jazyků můžeme používat také třeba jednoduché symboly, kterým rozumí každý ☺. Při problémech bychom si měli pomáhat nejen fyzicky, ale i psychicky. To jsou myšlenky, které děti ztvárnily ve svých kresbách. Náš evropský blok odstartoval pěkně celý tábor, kde na děti čeká ještě spousta zajímavých aktivit a činností. Věříme, že počasí se umoudří a ony si je užijí i venku!

Sdílet tento příspěvek