Průmyslová výroba v EU v červnu vzrostla o 0,4 procenta

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie v červnu podle sezonně přepočtených údajů vzrostla ve srovnání s předchozím měsícem o 0,4 procenta. V květnu výroba stagnovala. Růst způsobila produkce energetického sektoru, která kompenzovala pokles výroby polotovarů, kapitálového zboží i zboří dlouhodobé a krátkodobé spotřeby. Ve své zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V České republice růst výroby zpomalil na 0,9 procenta z 1,1 procenta v květnu.

V zemích platících eurech se průmyslová výroba meziměsíčně zvýšila o půl procenta. V květnu rovněž zůstala beze změny.

Produkce energií v EU se meziměsíčně zvýšila o 0,5 procenta, oživila tak po propadu o 2,5 procenta v květnu. Produkce polotovarů klesla o 0,8 procenta a kapitálového zboží o 0,7 procenta. Výroba spotřebního zboží dlouhodobé i krátkodobé spotřeby se snížila o 0,4 procenta.

Z jednotlivých zemí, ze kterých jsou údaje k dispozici, se výroba meziměsíčně nejvíce zvýšila v Irsku, a to o 13,1 procenta. V Dánsku vzrostla o 6,3 procenta. Naopak ve Švédsku klesla o 5,3 procenta. Na Maltě a ve Finsku se snížila o 3,3 procenta.

Meziročně průmyslová výroba v EU i eurozóně klesla o 1,2 procenta. Růst v obou regionech zaznamenala jen produkce kapitálového zboží a spotřebního zboží krátkodobé spotřeby.

Zdroj: ČTK

Foot: Unsplash

Sdílet tento příspěvek