V ČR bylo v pololetí dodáno 40 000 tepelných čerpadel, meziročně o 60 pct víc

České domácnosti a firmy si za první pololetí letošního roku pořídily zhruba 40.000 kusů tepelných čerpadel. Meziročně jde o nárůst o 60 procent. Nejvíce bylo instalováno zařízení vzduch-voda, která tvoří přibližně 97 procent celého trhu. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Komory obnovitelných zdrojů energie, podle níž bude poptávka dál stoupat.

Poptávka po tepelných čerpadlech roste každým rokem, výrazně však vzrostla až od loňska. Tehdy za celý rok bylo v Česku instalováno přes 60.000 zařízení, což bylo meziročně dvakrát více. Více než čtyřnásobně narostl instalovaný výkon zařízení, který činil 289 kilowattů (kW). Současný boom tepelných čerpadel potvrzují statistiky žádostí o dotaci na instalaci, jejich počet v pololetí meziročně vzrostl o desetinu. Od roku 2010 bylo na tuzemský trh dodáno 265.000 tepelných čerpadel, velká část z nich tak přibyla v posledních dvou letech.

Počet instalovaných tepelných čerpadel by přitom podle odhadů odborníků měl dál růst. Unijní plán REPower EU počítá s až 60 miliony namontovanými zařízeními v EU do roku 2030. Pro srovnání, v roce 2022 jich byly nainstalovány tři miliony. Pro dosažení plánu by měl počet tepelných čerpadel v Evropě růst o 20 procent ročně. Komora obnovitelných zdrojů energie v této souvislosti pro Česko predikuje spíše konzervativnější nárůst kolem 15 procent ročně. V roce 2030 by tak v České republice mohlo být nainstalováno přes milion zařízení.

Komplikací do dalších let podle komory mohou být nová pravidla Nové zelené úsporám a odklady v kotlíkových dotacích. Komora v této souvislosti upozornila zejména na požadavek energetické třídy domu A až D, který bude nově požadován u výměny za plynový kotel nebo elektrokotel. Zástupci obnovitelných zdrojů rovněž varují před vyloučením tepelných čerpadel vyžadujících realizaci vrtu z podpory.

„Při novém nastavení Nové zelené úsporám se obáváme, že spousta domácností zůstane u neefektivních a na provoz drahých elektrokotlů nebo u plynových kotlů závislých na cenově volatilním a fosilním zdroji, neboť velké množství domů na úroveň třídu D nedosáhne,” řekl předseda Asociace pro využití tepelných čerpadel Radek Červín.

Zájem o obnovitelné zdroje energie loni zesílil po prudkém zdražování cen elektřiny a plynu. To se projevilo rovněž u instalací fotovoltaických elektráren. V prvním pololetí jich bylo v tuzemsku zprovozněno 45.197 s celkovým výkonem 487 megawattů (MW). Počet instalací je téměř o čtvrtinu vyšší než za celý loňský rok.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek