Zásobníky plynu v EU jsou už plné z více než 90 procent

Zásobníky plynu v Evropské unii jsou už plné z více než 90 procent, nacházejí se tak na rekordní úrovni pro toto období. Přesto by nemusely být dostatečné k pokrytí zimní poptávky, napsala agentura Bloomberg. Podle nejnovějších údajů společnosti Gas Infrastructure Europe (GIE) byly zásobníky v EU minulou středu plné z 90,12 procenta, což odpovídá zhruba 27 procentům roční spotřeby. EU si přitom stanovila za cíl naplnit zásobníky z 90 procent nejpozději do 1. listopadu.

„EU dosáhla svého cíle pro naplněnost plynových zásobníků na 90 procent zhruba dva a půl měsíce před konečným termínem,“ uvedla v reakci na údaje o zásobách Evropská komise. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala ve středu naplněnost zásobníků téměř 92 procent a v České republice činila více než 93 procent.

Agentura Bloomberg nicméně poukazuje na přetrvávající rizika, například hrozbu stávek v australských závodech na zkapalněný zemní plyn (LNG). Evropa se podle ní stále ještě vyrovnává s poklesem dodávek plynu z Ruska v důsledku války na Ukrajině. „Jinými slovy, evropská energetická krize ještě neskončila,“ píše Bloomberg.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se v posledních týdnech kvůli přetrvávajícím obavám o dodávky zvyšuje. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku se krátce po 13:00 SELČ pohybovala v blízkosti 37 eur (zhruba 890 Kč) za megawatthodinu (MWh). Začátkem měsíce se přitom nacházela pod 30 eury za MWh.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, zatímco před rokem 2021 se pohybovala výrazně pod 20 eury za MWh.

Evropská komisařka pro energetiku Kadri Simson v pátek uvedla, že nejnovější údaje o zásobách podtrhují dobrou připravenost EU na zimu. Evropská komise podle ní bude nadále sledovat situaci, aby úroveň zásob zůstala na začátku zimy dostatečně vysoká.

„Pomůže to stabilizovat trh v příštích měsících. Energetický trh EU se nachází v mnohem stabilnější pozici než před rokem, a to z velké části díky opatřením přijatým na unijní úrovni. V posledních týdnech jsme ale viděli, že trh s plynem zůstává citlivý.“

Kadri Simson, evropská komisařka pro energetiku

Podle Evropské komise dokážou zásoby pokrýt až třetinu zimní poptávky po plynu. Spotřeba plynu je však silně závislá na vývoji počasí a mrazivé teploty mohou vést k rychlejšímu čerpání zásob, napsala agentura Bloomberg.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek