Evropská komise zahájila třetí kolo společných nákupů plynu

Evropská komise zahájila třetí kolo společných nákupů plynu, aby členským zemím EU pomohla naplnit zásobníky před zimou a zároveň vykompenzovala snížení dodávek z Ruska. Komise vyzývá evropské společnosti, aby své požadavky na plyn zaregistrovaly do 27. září. Uvedla to ve čtvrtek v tiskovém sdělení.

Unijní exekutiva bude nabídky na dodávky týkající se období od prosince 2023 do března 2025 hledat na mezinárodních trzích ve dnech 3. a 4. října. „Letos vstupujeme do zimy na mnohem lepších základech, pokud jde o dodávky energií,“ uvedl místopředseda Komise Maroš Šefčovič. Dodal, že zásobníky plynu jsou téměř plné, zdroje dodávek jsou diverzifikovanější a obnovitelné zdroje hrají větší roli.

„Situace na trhu s plynem nicméně zůstává napjatá. Musíme proto zůstat ostražití a pokračovat ve společných nákupech plynu, abychom zaručili stabilní a dostupné dodávky.“

Maroš Šefčovič, místopředseda Evropské komise

V prvních dvou kolech společných nákupů v rámci mechanismu AggregateEU vznesly podniky v květnu a v červenci požadavky na 27,5 miliardy kubických metrů plynu. Podařilo se získat dodávky v hodnotě 22,9 miliardy metrů krychlových plynu.

Jak poznamenala agentura Reuters, tyto objemy představují jen malý zlomek celkové poptávky EU, která je kolem 360 miliard kubických metrů. Jakékoli množství plynu nicméně pomůže členským zemím připravit se na další zimu, vzhledem k tomu, že Moskva po invazi na Ukrajinu loni v únoru a po následných západních sankcích přerušila většinu toků plynu do Evropy.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek