Čeští vojáci v Polsku od začátku roku vycvičili 400 Ukrajinců

Čeští vojenští zdravotníci, ostřelovači, ženisté a chemici od začátku roku v Polsku vycvičili více než 400 ukrajinských vojáků. V asistenční misi Evropské unie na podporu Ukrajiny EUMAM UA vyslala česká armáda čtyři týmy, každý zhruba o deseti vojácích. Informoval o tom včera web army.cz. Celkem země EU hodlají letos poskytnout výcvik 30.000 ukrajinských vojáků. Zhruba 2000 Ukrajinců se do prázdnin vycvičilo v Česku, v Libavé na Olomoucku.

Podle červnového vyjádření náměstka české ministryně obrany Daniela Blažkovce tak Česko vzhledem k počtu obyvatel patří mezi nejaktivnější poskytovatele této formy pomoci.

Ukrajinští vojáci v Polsku mají na výcvik vyčleněn jeden měsíc, proto je podle velitele Prvního úkolového uskupení Armády ČR Pavla Kince velmi intenzivní. Složení ukrajinských jednotek je různorodé, tvoří je nováčci i zkušení vojáci. „Denně se setkáváme s obrovským odhodláním bránit vlastní zemi, s pokorou a vděkem za naši pomoc,“ komentoval výcvik Kinc.

První úkolové uskupení tvoří příslušníci 43. výsadkového pluku z Chrudimi, kteří velí, zajišťují logistickou podporu a vyčleňují výcvikové týmy zdravotníků a ostřelovačů. Jednotku doplňují specialisté na ochranu proti zbraním hromadného ničení z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci a ženisté z 15. ženijního pluku v Bechyni. Součástí týmů jsou také tlumočníci.

České mobilní týmy tráví v Polsku vždy přibližně měsíc, pak se vrací do ČR k obnově sil, ošetření techniky a materiálu a k běžným úkolům ve svých útvarech. Následně opět odjíždí cvičit další skupiny ukrajinských vojáků. Mise je tak oproti běžné praxi neobvyklá častějšími rotacemi.

„Tato výcviková mise je pro českou armádu velkou příležitostí k získávání a předávání zkušeností mezi jednotlivými účastníky. Napomáhají nám aktualizovat vlastní operační postupy v reálném ozbrojeném konfliktu, a to především na základě poznatků od příslušníků Ozbrojených sil Ukrajiny.“

Pavel Kinc, velitel Prvního úkolového uskupení Armády ČR

Na výcviku ukrajinských vojáků v Polsku spolupracují české týmy s vojáky z Polska, Finska, Francie nebo Kanady. Ukrajinští vojáci prochází výcvikem i v dalších zemích, v Německu cvičí například asi 400 ukrajinských vojáků v ovládání amerických tanků Abrams. Německé tanky Leopard se Ukrajinci učili ovládat ve Španělsku a Polsku.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek