Nizozemská vláda chce poslat do Evropské komise šéfa diplomacie Hoekstru

Nizozemská vláda dnes schválí návrh, aby se novým eurokomisařem stal šéf diplomacie Wopke Hoekstra. S odkazem na vládní zdroje to píše deník Financial Times. Hoekstra má v komisi nahradit Franse Timmermanse, který tento týden rezignoval, aby kandidoval v předčasných parlamentních volbách ve své zemi. Nizozemská vláda informaci deníku nekomentovala.

Hoekstra byl podle britského listu v užším výběru lidí, o kterých se uvažovalo, že nastoupí Timmermansovo místo v Evropské komisi. Sedmačtyřicetiletý politik je členem nizozemské křesťanské demokracie, která je součástí Evropské lidové strany (EPP). Timmermans je předním představitelem unijních sociálních demokratů.

Ve své funkci ministra zahraničí Hoekstra podporoval Ukrajinu a její snahu se bránit proti ruské invazi. Nizozemsko je mezi zeměmi, které slíbily poskytnout Ukrajincům bojové letouny F-16.

V unijních institucích je však Hoekstra známý především svým trváním na fiskální disciplíně v letech 2017 až 2022, kdy byl ministrem financí. Tím ovšem vyvolal kritiku a nevoli v mnoha státech jižního křídla EU.

Hoekstra bude muset projít potvrzovacím slyšením v Evropském parlamentu. Pokud se stane eurokomisařem, tak podle deníku Financial Times pravděpodobně povede unijní delegaci na klimatické konferenci OSN v Dubaji, která začne v listopadu.

Dosavadní evropský komisař pro klima Timmermans podal tento týden demisi, aby mohl vést společnou kandidátku nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice v listopadových parlamentních volbách. Jeho cílem je stát se příštím nizozemským premiérem.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek