Čína zrušila návštěvu šéfa unijní diplomacie Borrella, uvedl Brusel

Čína zrušila návštěvu šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, který měl odjet do asijské země příští týden. Dnes to uvedla mluvčí Borrellova úřadu. Podle ní se hledá nahrádní termín. Borrell měl podle předchozích informací jednat se svým protějškem Čchinem Kangem.

„Bohužel jsme byli informováni čínskou stranou, že plánované termíny v příštím týdnu nejsou už k dispozici, a nyní musíme hledat alternativu.“

Nabila Massrali, mluvčí unijní diplomacie

Podle předchozích informací, které zveřejnil unijní velvyslanec v Pekingu Jorge Toledo Albiñana, Borrell měl přicestovat do Pekingu v pondělí a jednat tam s čínským ministrem zahraničí Čchinem. Peking však datum návštěvy agentuře Reuters nepotvrdil. Podle unijního velvyslance měl Borrell v Číně jednat o strategických záležitostech, například o válce na Ukrajině.

Borrell měl do Číny odcestovat již v dubnu, nestalo se tak, protože se nakazil covidem-19. Cesta se má konat v době, kdy se Evropská unie snaží snížit svou ekonomickou závislost na Číně, kterou EU označuje za „systémového soupeře“. Unijní politici také bedlivě sledují postoj Číny vůči Rusku a agresi proti Ukrajině.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek