V Karlových Varech se uskutečnila konference o budoucnosti duálního vzdělávání v ČR

V úterý 29. srpna se v nově opravené budově Císařských Lázní v Karlových Varech uskutečnila celostátní konference Budoucnost duálního vzdělávání v ČR, která se věnovala tématu spolupráce vzdělávací a zaměstnavatelské sféry, legislativní úpravě odborného vzdělávání i vyhodnocení pilotního zavádění prvků duálního vzdělávání v Karlovarském kraji.

Přední instituce EU jako Evropský parlament či Evropská komise již před 10 lety vyzvaly členské státy, aby zintenzivnily své úsilí o rozvoj odborného vzdělávání, podporu studijních programů zaměřených na praxi, kvalitních stáží, firemních praxí a duálních systémů. Na prohlubující se nedostatek kvalitních odbornic a odborníků zejména v malých a středních firmách upozornila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen ve svém loňském Projevu o stavu Unie. Letošní rok byl proto vyhlášen Evropským rokem dovedností a má na tento fenomén zaměřit pozornost členských států EU.

Za účasti ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka,  prezidenta Hospodářské komory ČR Zdeňka Zajíčka a hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka proběhla úvodní část konference, během které byly představeny potřeby podnikatelů a zaměstnavatelů a plánované aktivity MŠMT v oblasti odborného vzdělávání, ale byla zmíněna i problematika kraje a jeho záměry v oblasti školství. Dopolední část vyvrcholila podpisem memoranda o realizaci Vysoké školy polytechniky v Karlovarském kraji, která by měla v kraji posílit chybějící terciární vzdělávání.

Odpolední část pokračovala přednáškami o aktivitách Moravskoslezského paktu zaměstnanosti zejména směrem k návrhu změny legislativy odborného školství a rovněž byly představeny výsledky pilotního zavádění prvků duálního vzdělávání v kraji ze strany Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje. V široké panelové diskusi zástupců krajských středních škol a významných zaměstnavatelů zazněla řada podnětů k začlenění většího množství praxe do vzdělávání. Zástupci Západočeské univerzity v Plzni na závěr prezentovali vlastní realizaci duálního systému ve vysokoškolském studiu.

Konference se uskutečnila v rámci projektu „Implementace krajského akčního plánu 2 v Karlovarském kraji“ podpořeného z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Je prokázáno, že firemní praxe mají významně pozitivní dopad na zaměstnanost mladých lidí a jsou hlavním důvodem nízké míry nezaměstnanosti mladých v některých evropských zemích. Cílem duálního vzdělávání by pak mělo být lepší naplnění potřeb firem i institucí.

Autor: Jana Michková, Eurocentrum Karlovy Vary

Sdílet tento příspěvek