Eurokomisařka Vestager chce kandidovat na funkci prezidentky Evropské investiční banky

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž a výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová je oficiální dánskou kandidátkou na post prezidentky Evropské investiční banky. Oznámila to dnes Evropská komise, která v prohlášení uvedla, že Vestagerová si vzala neplacené volno. Komisařka na svém účtu na sociální sítí X, dříve Twitter, dodala, že nyní se chce soustředit na svoji kandidaturu.

Během absence Vestagerové v Evropské komisi antimonopolní agendu převezme komisař pro spravedlnost Didier Reynders. Řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk byla pověřena komisařka pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. 

Podle pravidel EU si Vestagerová musí vzít volno, jakmile se její nabídka stane formální. Pokud bude potvrzena ve funkci, EK bude muset opustit.

Na post do čela EIB však Vestagerová čelí tvrdé konkurenci. Za horké kandidáty jsou považováni španělská vicepremiérka a ministryně hospodářství Nadia Calviňová a bývalý italský ministr financí Daniele Franco, uvedla agentura Bloomberg.

Jmenování nového prezidenta EIB musí schválit členské státy EU. Rozhodnutí by mohlo padnout již v polovině září, kdy se ve Španělsku sejdou ministři financí EU, aby projednali jména, která jsou v současnosti na stole. Nový prezident, který nahradí současného šéfa Wernera Hoyera, by se měl funkce ujmout 1. ledna 2024.

EIB je institucí Evropské unie a specializuje se na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Svou úvěrovou aktivitou se EIB snaží přispívat k dosahování politických cílů EU.

Zdroj: ČTK, EK

Sdílet tento příspěvek