Turecko a EU obnoví jednání o rozšíření celní unie, tvrdí Ankara

Turecko a Evropská unie obnoví od příštího týdne jednání o rozšíření celní unie. Oznámil to turecký ministr zahraničí Hakan Fidan po dnešním jednání s eurokomisařem pro rozšíření Olivérem Várhelyim v Ankaře, píše agentura Reuters. Jednání o vstupu Turecka do EU však závisí na stavu demokracie a zásad právního státu v zemi, upozornil Várhelyi. Turecko je kandidátem členství v EU od roku 1999, rozhovory jsou ale nyní na mrtvém bodě. Várhelyi v Ankaře podepsal smlouvu o další pomoci uprchlíkům, které má Turecko na svém území, ve výši 781 milionů eur (bezmála 19 miliard korun).

Fiden po jednání ohlásil, že se s eurokomisařem dohodli na obnovení jednání o modernizaci celní unie. Ta platí od roku 1995 pro některé druhy zboží, Turecko by chtělo však její rozsah rozšířit. „Delegace se začnou scházet od příštího týdne,“ uvedl turecký ministr zahraničí.

Várhelyi agentuře Reuters řekl, že Evropská unie se snažila nalézt oblasti, kde může posílit spolupráci s Tureckem bez dalších odkladů. To však není případ rozhovorů o vstupu do EU, které jsou podle eurokomisaře na mrtvém bodě. „Aby se (rozhovory o vstupu do EU) obnovily, tak jsou tu velmi jasná kritéria ohledně demokracie a právního státu,“ uvedl na tiskové konferenci.

Fidan dnes přístup Evropské unie k Turecku kritizoval. „Od EU očekáváme, že prokáže nezbytnou vůli pro zlepšení našich vztahů a že bude jednat s větší odvahou,“ uvedl šéf turecké diplomacie a zopakoval turecké tvrzení, že postoj EU k Ankaře je v zajetí některých členských států. Tím zřejmě myslel země, se kterými má Turecko širší spory, například Řecko či Kypr.

Ankara také velmi stojí o uvolnění vízového režimu pro své občany či o jednání o další spolupráci v oblasti nelegální migrace, řekl Fidan.

Výměnou za finanční pomoc Turecko od roku 2016 zadržuje na svém území utečence, kteří by zřejmě chtěli odejít do EU. Várhelyi dnes podepsal smlouvu o financování sociálních opatření pro zranitelné uprchlíky ve výši 781 milionů eur, uvedl na sociální síti X, dříve twitter. Je to největší smlouva tohoto druhu uzavřená Evropskou unií, řekl. Dodal, že EU je připravena v dohodě o uprchlících s Tureckem pokračovat. „Myslím, že to je úspěšný společný projekt s Tureckem, takže jsme připraveni dále pracovat a komisi byly předloženy nezbytné návrhy,“ uvedl na tiskové konferenci. Dodal také, že EU připravuje pro Turecko pomoc ve výši 417 milionů eur (přes deset miliard korun) pro obnovu po únorovém ničivém zemětřesení.

Zlepšením postoje EU k Turecku letos v létě podmiňoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan schválení švédského vstupu do NATO. Turecko a Maďarsko jsou poslední dvě země v Severoatlantické alianci, které švédskou žádost neratifikovaly.

Zdroj:

Sdílet tento příspěvek