EU pomůže Itálii s migranty na Lampeduse, řekla von der Leyen

Itálie může počítat s pomocí Evropské unie při řešení situace na ostrově Lampedusa, který se v posledních dnech potýká s přílivem tisíců migrantů. Prohlásila to v neděli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, která tento malý středomořský ostrov nedaleko afrického pobřeží navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloni.

Šéfka unijní exekutivy nabídla mimo jiné posílení námořních a vzdušných patrol či pomoc pohraniční agentury Frontex při registraci běženců. Meloni slíbila nespokojeným místním obyvatelům, že se zasadí o zlepšení situace a prohlásila, že na to Itálie sama nestačí.

„Je to úkol pro Evropu a vyžaduje evropské řešení.“

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské Komise

Lampedusa v tomto týdnu čelila nezvykle velkému náporu migrantů, kterých tam podle posledních údajů úřadů dorazilo přes 12 000. Jen v sobotu připlulo podle médií dalších 500 lidí a nová plavidla se objevují i dnes. Podle dnešních informací Červeného kříže přebývá v záchytném centru na ostrově 1500 migrantů, ačkoli jeho kapacita je 400. Italské úřady převážejí část běženců na Sicílii a do pevninské části země, podle místních obyvatel je to však málo.

„Jestli si někdo myslí, že tuto krizi můžeme vyřešit jen v rámci Itálie, tak se zásadně mýlí,“ volila Meloni podobná slova jako šéfka Komise. Von der Leyen vedle zmíněných možností hovořila například o tom, že chce prověřit případné ustavení nové unijní námořní mise, která by pomohla v boji proti pašerákům lidí.

Od začátku roku se do Itálie dostalo podle posledních údajů ministerstva vnitra přes 126 000 migrantů, což je skoro dvojnásobek proti stejnému období loni. Velká část z nich míří přes moře právě na Lampedusu či na nedalekou Sicílii. Meloni s von der Leyen se shodly na tom, že EU musí pracovat na uzavření dohod, které by severoafrické státy motivovaly k lepším kontrolám lidí mířících do Evropy. Brusel podle německé političky urychlí dodávky vybavení pro tuniskou pobřežní stráž a bude pracovat na vylepšení legislativy namířené proti lidem, kteří vydělávají na převozech běženců.

„To my rozhodneme, kdo přijde do Evropy, nikoli pašeráci lidí,“ řekla v neděli von der Leyen, podle níž se unijní země nezříkají povinnosti poskytnout azyl těm lidem, kteří na něj mají nárok.

Státy EU v současnosti pracují na schválení migrační reformy, která by jihoevropským zemím s přílivem běženců pomohla. Do té doby jsou ale Itálie či Řecko odkázány pouze na dobrovolnou pomoc některých jiných zemí, což podle Říma zdaleka nestačí. Von der Leyen v neděli vyzvala unijní státy, aby se do systému zapojily. Například Německo ale v sobotu oznámilo, že se v současnosti na dobrovolném přebírání migrantů podílet nebude.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek