SOUTĚŽ: Poznejte židovskou čtvrť v Třebíči a vyhrajte zajímavé ceny

Víte, co je to machzor, a jaká další tajemství skrývá židovské město v Třebíči? Navštivte tuto jedinečnou čtvrť, která je již 20 let na seznamu kulturního dědictví UNESCO! Přitom se můžete zapojit do napínavé hry a soutěžit o zajímavé ceny s Eurocentrem EUROPE DIRECT Jihlava.

Židovská čtvrť v Třebíči je spolu s románsko-gotickou bazilikou svatého Prokopa od roku 2003 na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. V místě na Vás dýchne historie i tajuplná atmosféra původní židovské zástavby. Třebíčská židovská čtvrť je mimochodem jedinou židovskou památkou mimo území Izraele, která na seznamu UNESCO figuruje. Jde také o jednu z nejzachovalejších židovských čtvrtí v Evropě.

Procházku romantickým místem si navíc můžete zpříjemnit hrou Třebíčský machzor, která je součástí jednoho ze Skrytých příběhů ve stejnojmenné mobilní aplikaci. Ve hře Vás malý Isaac spolu s rabínem Joachimem Pollakem provedou židovskou částí města, kde na devíti různých místech budete plnit zajímavé úkoly a pátrat po ztracených židovských knihách. Hra Vás zavede až do Zadní synagogy, jedné ze dvou zachovalých židovských modliteben. V místě, kde sídlí i turistické informační centrum, příběh končí, ale rozhodně zde nemusí skončit Vaše poznávání Třebíče.

Kromě židovské čtvrti se Zadní synagogou, Domem Seligmanna Bauera s rozsáhlým hřbitovem a již zmíněné baziliky, se v Třebíči nachází i zámek (nyní taktéž v UNESCO), který byl původně benediktínským klášterem z roku 1101. V komplexu zámku a baziliky je možné navštívit poutavou expozici Cesty časem, ve městě pak dále například Centrum tradiční lidové kultury, ekotechnické vědecké centrum Alternátor a v případě horšího počasí může přijít vhod aquapark Laguna.

Regionální Eurocentrum EUROPE DIRECT Jihlava připravilo pro návštěvníky Třebíče navíc fotosoutěž „Zachyť Třebíč při zábavném putování“. Pět soutěžících, kteří pošlou nejpovedenější fotografie některé ze zastávek Skrytého příběhu Třebíčský machzor na email jihlava@europe-direct.cz, bude odměněno zajímavými cenami. Soutěž končí 31. října 2023, tak neváhejte a vyrazte do Třebíče!  

Autor: Tomáš Čihák, Eurocentrum EUROPE DIRECT Jihlava

Sdílet tento příspěvek