Migraci musíme čelit společně a rozbít sítě pašeráků lidí, řekl Michel

Migrace je výzva, které musí evropské země čelit společně, řekl dnes na začátku summitu Evropského politického společenství (EPC) v Granadě to řekl předseda Evropské rady Charles Michel. Je podle něj třeba více spolupracovat a rozbít zločinecké sítě pašeráků lidí.

Podle Michela, který předsedá unijním summitům, je důležitá spolupráce nejen v rámci EU a Evropy, ale také se se třetími zeměmi. V této souvislosti uvítal návrh britského premiéra Rishiho Sunaka, který podpořil blízkou spolupráci mezi EU a Británií. „Pašeráci lidí nesmí být těmi, kdo rozhoduje, kdo přijde do Evropy, musíme rozbít jejich zločinecké sítě,“ řekl předseda Evropské rady. Uvítal také středeční shodu velvyslanců zemí EU na poslední části dlouhou dobu vznikajícího migračního balíčku.

Velké problémy s velkými počty migrantů vyplouvajících z Afriky má letos zejména Itálie, kam od začátku roku přes Středozemní moře připlulo přes 130.000 běženců, což je dvojnásobek oproti témuž období loni. Růst příchodů ale řeší i další země, které jsou „v první linii“, tedy Řecko a Španělsko.

Česko ve středu kvůli migraci zavedlo namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Podobné opatření spustily na hranicích se Slovenskem také Rakousko a Polsko. Slovensko ode dneška posílilo kontroly na hranicích s Maďarskem, které leží na takzvané západobalkánské migrační trase.

Zdroj: ČTK

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek