Výbor Evropského parlamentu schválil svou zprávu o emisní normě Euro 7

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí (ENVI) dnes schválil svou zprávu o emisní normě Euro 7. Na svém listopadovém zasedání by tak o normě, která hovoří o emisních limitech pro osobní i nákladní automobily, mohlo hlasovat už celé plénum Evropského parlamentu. Novinářům v Bruselu to řekl zpravodaj návrhu v EP, český europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Na dojednání předchozího návrhu v Radě Evropské unie se významnou měrou podílelo Česko, které vedlo koalici stejně smýšlejících států, v níž byly ještě Francie, Itálie, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Všechny tyto země se postavily proti původní, podle nich nerealistické variantě normy, kterou navrhla Evropská komise. S následným kompromisem, který představilo na konci září španělské předsednictví, ale už byly tyto země spokojené.

Po hlasování v Evropském parlamentu budou následovat ještě takzvané trialogy, které jsou stěžejní součástí přijímání unijních norem. Na finálním znění tak budou pracovat španělské předsednictví, europoslanci a Evropská komise. Europoslanec Vondra doufá, že se konečné dohody podaří dosáhnout ještě do konce letošního roku.

Euro 7 je pro Česko velmi důležitou normou. „My jsme si od začátku vědomi významu automobilového průmyslu pro Českou republiku, který tvoří deset procent HDP a více než 20 procent exportu, i proto jsme byli tažnou silou skupiny stejně smýšlejících zemí,“ řekl k projednávání normy již v září český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Zdroj: ČTK, Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek