Hlavní migrační trasou se v září stal západní Balkán, uvedl Frontex

Nelegálních přechodů hranic zemí Evropské unie odhalených úřady za prvních devět měsíců letošního roku přibylo proti stejnému období loňska 17 procent. V září však ubylo lidí, kteří se zkoušeli do Evropy nelegálně dostat přes centrální Středomoří, a hlavní migrační cestou se stal západní Balkán. Uvedla to dnes Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Celkový počet 279.350 nelegálně přicházejících migrantů byl za devět měsíců nejvyšší od krize z roku 2016.

Přes centrální část Středozemního moře se letos podle statistik Frontexu pokouší do Evropy přeplavit téměř polovina ze všech migrantů. Nejvíce jich pochází z Guineje, Pobřeží slonoviny či Tuniska. V září však jejich počet proti srpnu poklesl o třetinu na necelých 17.000, kdežto po západobalkánské trase to bylo o dvě tisícovky více. Touto cestou přicházejí zejména Syřané, Afghánci či Turci. Středoevropské země včetně Česka začaly v uplynulých týdnech kvůli rostoucímu počtu migrantů provádět hraniční kontroly.

Při porovnání s prvními devíti měsíci loňska však letos západobalkánskou trasu využilo o čtvrtinu migrantů méně, zejména v souvislosti s přísnější vízovou politikou. Naopak u centrálního Středomoří vzrostl počet nelegálních cest do Evropy o 83 procent.

Středomořská trasa, kterou migranti často absolvují na nevyhovujících a výrazně přetížených plavidlech, podle Frontexu nadále zůstává velmi nebezpečná. Ve vodách moře mezi Afrikou a jižní Evropou se letos podle statistiky Mezinárodní organizace pro migraci ztratilo již 2384 lidí, výrazně nejvíce na centrální trase.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek