Inflace v EU v září klesla na 4,9 procenta, nejvyšší je v Maďarsku

Míra inflace v Evropské unii v září klesla na 4,9 procenta. Ve své zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 12,2 procenta Maďarsko, které je zároveň jedinou unijní zemí, kde byla inflace nad deseti procenty. V České republice inflace dosáhla 8,3 procenta, což byla čtvrtá nejvyšší hodnota v EU.

V zemích eurozóny míra inflace klesla na 4,3 procenta ze srpnové hodnoty 5,2 procenta. Za měsíc září tak jde o stejnou hodnotu, jakou uváděla i předběžná zpráva Eurostatu zveřejněná koncem září. Předběžná zpráva data za celou Evropskou unii neobsahovala.

V září k celkově inflaci v eurozóně nejvíce přispěly ceny služeb, a to podílem 2,05 procentního bodu. Následovala kategorie potraviny, alkohol a tabák s příspěvkem 1,78 procentního bodu.

Nejnižší míru inflace mělo letos v září Nizozemsko (-0,3 procenta), Dánsko (0,6 procenta) a Belgie (0,7 procenta).

Před rokem, tedy v září 2022, byla v celé Evropské unii míra inflace 10,9 procenta. V Maďarsku tehdy činila 20,7 procenta a v České republice 17,8 procenta. V eurozóně byla před rokem inflace na 9,9 procenta.

Míra inflace i nadále zůstává nad dvouprocentním cílem, který pro cenovou stabilitu stanovila Evropská centrální banka (ECB). Ta očekává, že na tuto hodnotu se inflace dostane ke konci roku 2025.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek