V Česku může jít letos k volbám do Evropského parlamentu půl milionu prvovoličů

Volby do Evropského parlamentu se nezadržitelně blíží. Volební místnosti se letos otevřou ve všech členských státech EU v termínu od 6. do 9. června 2024. Aktuální průzkum Eurostatu přichází s přehledem počtu oprávněných voličů v jednotlivých státech. Přináší rovněž údaje o tom, kolik mladých může letos volit poprvé.

V České republice se volby do Evropského parlamentu uskuteční v pátek 7. června (od 14 do 22 hodin) a sobotu 8. června (od 8 do 14 hodin). Voliči budou stejně jako v roce 2019 za Česko vybírat 21 nových europoslanců. Eurostat požádal národní statistické úřady členských států EU o specializovaný sběr údajů o počtu osob, které budou v letošním roce oprávněny volit.

Z vnitrostátních odhadů vyplývá, že se v termínu voleb nejvyšší počet oprávněných voličů očekává v Německu (64,9 milionu osob), Francii (49,7 milionu) a Itálii (47 milionů). Naopak nejnižší počet oprávněných voličů má Malta (0,4 milionu), Lucembursko (0,5 milionu) a Kypr (0,7 milionu). Česká republika je s počtem téměř 8,5 milionu (8 490 901) oprávněných voličů na 11. místě ze všech států EU.

Zdroj: Eurostat


Co se týče prvovoličů, jejich nejvyšší počet by měl být opět v Německu (5,1 milionu osob), Francii (4 miliony) a Itálii (2,8 milionu). Zároveň nejvyšší podíl prvovoličů v rámci všech oprávněných voličů se očekává v Belgii, Francii a Německu, a to 9,7 %, 8,0 % a 7,9 %. V Česku bude mít možnost volit poprvé celkem 0,5 milionu mladých voličů (500 036 osob).

Podle práva EU musí všechny země používat volební systémy, které zajistí poměrné zastoupení. Česká republika používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat preferenční hlasy v rámci seznamu stran, které si zvolí. V České republice potřebují politické strany získat minimálně 5 % hlasů, aby si zajistily křeslo v Evropském parlamentu.

Právo volit ve volbách do Evropského parlamentu mají občané České republiky, kteří dosáhnou 18 let věku alespoň ke 2. dni voleb. Hlasovat mohou také ostatní občané EU, kteří jsou na území České republiky registrováni k přechodnému nebo trvalému pobytu alespoň 45 dní před volbami.

Veškeré informace k volbám do Evropského parlamentu v ČR naleznete zde.


Zdroj: Eurostat, Evropský parlament
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek