Pro Rumunsko je klíčové přijetí do schengenského prostoru, uvedla Jourová

Přijetí do schengenského bezhraničního prostoru je klíčový krok pro Rumunsko, které musí dál pracovat na otázkách spojených s vládou práva. Po dnešním jednání s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem to uvedla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Na návštěvě Bukurešti se sešla také se členy rumunské vlády a zavítala do unijního střediska pro kybernetickou bezpečnost.

Rumunsko bylo už loni blízko vstupu do Schengenu, kvůli námitkám Rakouska a Nizozemska však stejně jako Bulharsko nezískalo potřebný jednomyslný souhlas sedmadvacítky zemí EU. Podle unijní exekutivy už podmínky členství splňuje delší dobu. Komise kromě toho v září uzavřela zvláštní monitoring právního státu v obou balkánských zemích (CVM), který trval od jejich vstupu do unie v roce 2007.

„Když jsme učinili velký krok uzavřením CVM, musíme pokračovat v práci na vládě práva. Ekonomická prosperita a vstup do Schengenu jsou pro Rumunsko také klíčové,“ uvedla Jourová na síti X.

Zároveň poděkovala prezidentovi Iohannisovi a premiérovi Marcelu Ciolacuovi za jejich podporu Ukrajiny a jasné odsouzení teroristického útoku Hamásu na Izrael.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek