Ursula von der Leyen ocenila pokrok Černé Hory na cestě do EU

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen ocenila pokrok Černé Hory na cestě do Evropské unie. Na společné tiskové konferenci s černohorským prezidentem Jakovem Milatovičem uvedla, že Černá Hora je v rozhovorech o vstupu z kandidátských zemí nejdál, všechny kapitoly byly otevřeny a tři už uzavřeny. Prezident Milatović v této souvislosti zmínil, že by se země mohla stát členským státem EU do roku 2030.

„Černá Hora je velmi proevropská země. Vítám, že se soustředíte na vyjednávání, teď musíme společně dojít do cíle,“ uvedla von der Leyen s tím, že je důležité, aby země hovořila jedním hlasem.

Už v pondělí šéfka unijní exekutivy během návštěvy Severní Makedonie a Kosova oznámila, že EU poskytne zemím západního Balkánu šest miliard eur (147 miliard Kč) na provádění reforem. Jde o takzvaný Plán růstu, který v sobě zahrnuje právě reformy a investice. Von der Leyen dodala, že podobný systém se osvědčil i v členských zemích EU po pandemii covidu-19.

„Proces přijetí je založen na zásluhách. Když učiníte pokrok, nemusíte čekat na určité datum. Není stanovený kalendář, je třeba splnit kritéria, která splnily i ostatní členské země.“

Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise

Žádost o členství Černá Hora podala v roce 2008, dva roky poté, co se odtržením od Srbska stala nezávislým státem. Přístupová jednání s EU zahájila v roce 2012.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropská komise

Sdílet tento příspěvek