Turistika se v EU loni téměř zotavila z dopadů pandemie, mezi státy jsou však rozdíly

Odvětví turistiky se loni v Evropské unii téměř zotavilo z dopadů pandemie covidu-19. Počet přenocování v turistických zařízeních dosáhl 96 procent stavu před pandemií, uvedl ve své dnešní zprávě statistický úřad Eurostat. Mezi členskými státy jsou ale velké rozdíly. Česká republika byla zhruba na 89 procentech stavu z roku 2019, ale například Slovensko pouze na 72 procentech.

Po zotavení z finanční krize let 2007 až 2009 se cestovní ruch v EU v období 2009 až 2019 po růstu stabilizoval, než se v roce 2020 stal jedním z nejvíce zasažených dopady covidu-19. Pandemie způsobila, že hotely a další zařízení, kde se zdržuje mnoho lidí, musely na pokyn úřadů omezit činnost nebo své služby úplně přestat nabízet.

Za loňský rok EU registruje v zařízeních pro turisty skoro 2,8 miliardy přenocování, z čehož téměř 1,6 miliardy připadá na domácí turisty a 1,2 miliardy na turisty ze zahraničí. Data rovněž ukazují, že turisté z ostatních zemí EU představovali 65 procent z uvedených 1,2 miliardy přenocování připadajících na zahraniční klientelu. To je podle Eurostatu sice výrazný podíl, stále je to ale méně než v roce 2021, kdy z ostatních zemí EU bylo 75 procent hostů.

O nárůst se tak po pandemii postarali zahraniční hosté, a to jak z ostatních zemí EU, tak mimo sedmadvacítku členských zemí. V této kategorii se počet nocí strávených v turistických zařízeních loni proti roku 2021 zvýšil o 53 procent. V kategorii domácích cest počet přenocování vzrostl o 30 procent.

„Francie, Itálie a Německo jsou země, které v roce 2022 zaznamenaly každá více než 400 milionů přenocování,“ uvedl Eurostat. Dodal, že na tyto tři země spolu se Španělskem loni v EU připadlo více než šest z deseti přenocování.

Paříž si udržela status nejnavštěvovanějšího města v EU s více než 71 miliony přenocování. Za ní je Řím s počtem 29,2 milionu přenocování a pak Berlín, kde počet přenocování loni dosáhl 26,3 milionu. Na regionální úrovni však vedl španělský ostrov Mallorca, následovaný pařížskou oblastí.

Hotely a podobná ubytování, jako jsou noclehy se snídaní (bed and breakfast), apartmánové hotely a motely, byly v celé EU zdaleka nejnavštěvovanější a představovaly 61,6 procenta z celkového počtu pobytů. Pronajaté byty představovaly 24 procent a kempy s plochami pro rekreační vozidla 14,5 procenta.

Oživení však bylo nerovnoměrné a země jako Lotyšsko a Slovensko stále čelily největšímu výpadku. Počet přenocování tam byl pod 75 procenty stavu před pandemií, tedy proti roku 2019. Plného zotavení z dopadů pandemie a navazujících omezení v turistickém sektoru dosáhla už Francie, Belgie, Nizozemsko a Dánsko.

Největší podíl zahraničních turistů loni představovali Němci, na které připadla čtyři z každých deseti přenocování v EU. Němci také podle již dostupných dat představovali většinu turistů v jedenácti ze zbylých 26 členských zemí EU.

Počet ubytovacích zařízení v cestovním ruchu předstihl tempo zotavování sektoru a vykázal růst o čtyři procenta proti stavu před pandemií. Počet nabízených lůžek se proti roku 2020 zvýšil o tři procenta, přičemž Itálie a Francie představují více než třetinu celkové kapacity v EU.

Zdroj: ČTK, Eurostat
Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek