Evropská unie bude vyšetřovat YouTube a TikTok ohledně ochrany nezletilých

Evropská unie zahájí vyšetřování webu pro sdílení videí YouTube a sociální sítě TikTok. Bude zkoumat, jak chrání duševní a fyzické zdraví nezletilých. Ve své tiskové zprávě to dnes uvedla Evropská komise.

Unijní exekutiva firmy požádala, aby „poskytly více informací o opatřeních, která přijaly ke splnění svých povinností týkajících se ochrany nezletilých“ podle nových právních předpisů EU o digitálních službách (DSA), které vstoupily v platnost koncem srpna a které zavádějí přísnější pravidla pro 19 velkých internetových firem. Žádost zatím nespouští soudní řízení.

Pokud by se komisi podařilo prokázat, že firmy předpisy dlouhodobě porušují, hrozí jim vysoké finanční sankce. V extrémních případech mohou pokuty dosáhnout až šesti procent celosvětového obratu dotčených společností.

TikTok a YouTube musejí komisi poskytnout požadované informace nejpozději do letošního 30. listopadu. V závislosti na vyhodnocení odpovědí pak Komise zahájí další kroky.

Dnešní oznámení je podle agentury AFP součástí snahy evropského komisaře pro digitální agendu Thierryho Bretona přimět velké internetové společnosti k dodržování nově uložených povinností. Breton už v srpnu uvedl, že se zvlášť zaměří právě na ochranu dětí.

Už v říjnu Brusel začal vyšetřovat TikTok, sociální síť X a společnost Meta Platforms. Požádal je, aby mu podaly podrobné informace o opatřeních, která přijaly proti šíření dezinformací a nezákonného obsahu v návaznosti na útoky radikálního palestinského hnutí Hamás na Izrael. V EU je vyšetřován i čínský internetový prodejce AliExpress, a to v souvislosti s distribucí nelegálních výrobků, včetně falešných léků.

Zdroj: ČTK, Unsplash

Sdílet tento příspěvek