EU organizuje dalších šest letů s humanitární pomoci pro obyvatele Pásma Gazy

Evropská unie organizuje dalších šest letů, které v příštích dnech dopraví humanitární pomoc pro obyvatele Pásma Gazy. Oznámila to dnes Evropská komise. Dva letů z italského Brindisi jsou v plánu dnes a zítra s nákladem 55 tun věcí, které EU darovala Světovému potravinovému programu. Lety směřují do Egypta, odkud je pomoc dovážena do Gazy přes partnerské humanitární organizace na místě.

Tři lety v rámci takzvaného leteckého humanitárního koridoru by se měly uskutečnit příští týden z Bukurešti. Letadla povezou přístřešky, zejména stany a matrace, darované Rumunskem. Zbývající šestý let je naplánován později v listopadu z belgického Ostende a měl by zajistit dodávky od agentur OSN a dalších partnerských humanitárních organizací, napsala Evropská komise ve svém prohlášení.

Celkem to bude znamenat již 14 letů v rámci humanitárního leteckého mostu. Do Egypta by tak mělo být doručeno před 550 tun pomoci, které se k obyvatelům Pásma Gazy dostávají přes hraniční přechod Rafáh.

„Evropská unie byla vždy největším mezinárodním dárcem pro palestinský lid,“ uvedla šéfka Evropská komise Ursula von der Leyenová s tím, že s touto pomocí Brusel nehodlá přestat. „I proto organizujeme další humanitární lety, abychom mohli zajistit pomoc pro co největší počet civilistů. Do Egypta už dorazilo osm letů a dalších šest je naplánováno na nadcházející dny,“ dodala s tím, že EU rovněž pracuje na zprovoznění dalších tras, po kterých by mohla proudit pomoc, například námořním koridoru.

Evropská unie tento týden oznámila, že zvýší humanitární pomoc pro Pásmo Gazy o dalších 25 milionů eur. Již v říjnu šéfka unijní exekutivy informovala o ztrojnásobení humanitární pomoci pro civilisty v Gaze na 75 milionů eur, s nynějšími 25 miliony eur tak celková částka činí 100 milionů eur.

Zdroj: ČTK, Profimedia

Sdílet tento příspěvek