Evropská komise chce usnadnit kontakty mezi zájemci o práci ze třetích zemí s podniky v EU

Evropská komise chce usnadnit propojení zájemců o práci ze třetích zemí se zaměstnavateli v Evropské unii. Ve středu to oznámil místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas. Nedostatek pracovních sil na unijním trhu je podle něj stále se zhoršujícím problémem. Jeho kolegyně eurokomisařka Ylva Johansson zmínila, že pracovní síly chybí zejména v oblasti stavebnictví, zdravotnictví či informačních technologií.

„Neznamená to, že bychom někomu v EU brali místo, jen chceme podporovat evropské podniky v tom, aby nalezly potřebné pracovní síly v odvětví, kde je kritický nedostatek zaměstnanců,“ dodal Schinas s tím, že jde rovněž o součást přístupu komise v boji s nelegální migrací.

Evropská komise dnes představila platformu, má obyvatelům třetích zemí usnadnit hledání práce v EU. Podle Johansson jde o to „zajistit, aby mohli lidé legálně přijít do EU, kde se nacházejí pracovní místa, která odpovídají jejich dovednostem a kvalifikaci, a kde je na pracovním trhu jasný nedostatek pracovních sil“. Jde o součást takzvaného Balíčku mobility talentů, který zahrnuje několik iniciativ souvisejících nejen s pracovním trhem, ale i s oblastí vzdělávání.

Server Politico k novému návrhu poznamenal, že „je to jako Tinder, ale pro migranty a zaměstnavatele“. Tinder je populární seznamovací aplikací, kde se musí její uživatelé vzájemně propojit. Eurokomisařka Johansson se proti takovému přirovnání ohradila, nicméně uvedla, že je to „trošičku podobné, také hledáme shodu“.

Pracovní mobilitě uvnitř Evropy napomáhá poradenská a informační síť EURES, kde se nyní nacházejí informace o asi třech milionech pracovních míst, a nová platforma by měla fungovat podobně, jen pro občany třetích zemí. „Máme seznam 42 profesí, na které se chceme zaměřit,“ uvedla Johansson. Pro členské státy půjde podle ní o dobrovolnou aktivitu, je tedy na nich, zda se do platformy zapojí. Jestliže tak ale učiní, mohou si pak podle svého přidávat či vyškrtávat další profese, které potřebují, dodala komisařka.

Podle mnohých jsou hlavními překážkami pro legální migraci komplikovaná pravidla na úrovních jednotlivých členských států, třeba pokud jde o uznávání diplomů i udělovaní pracovních povolení. Součástí dnes představeného balíčku jsou proto i doporučení pro členské státy, jak „zjednodušit a urychlit uznávání dovedností a kvalifikací státních příslušníků třetích zemí“, stojí v tiskové zprávě Evropské komise.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek