Prezident a šéf Senátu chtějí mezi ústavními soudci také experty na právo EU

Mezi budoucí kandidáty prezidenta Petra Pavla na ústavní soudce by mohli patřit experti na trestní a unijní právo, uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil. Řekl to dnes novinářům po schůzce hlavy státu s představiteli horní parlamentní komory, která prezidentovy nominace na členy Ústavního soudu schvaluje. Senátoři by podle Vystrčila uvítali, kdyby prezidentské podklady ke kandidátům byly obsažnější nejen z hlediska profesní, ale i jejich životních etap.

„Shodli jsme se na tom, že třeba soudců, kteří by rozuměli trestnímu právu nebo evropskému právu, by bylo potřeba více,“ uvedl Vystrčil. Podle něj prezident a jeho poradci cítí stejný problém, že některých typů je mezi ústavními soudci nedostatek a že by bylo dobré v těch dalších volbách toto nějakým způsobem kompenzovat.

Důkladnější posuzování kandidátů v Senátu dal Vystrčil do souvislosti s transparentností procesu předvýběru kandidátů na ústavní soudce. „Neměl jsem pocit, že by to panu prezidentovi jakkoli vadilo, spíš naopak,“ řekl Vystrčil. Podle něj je oboustranným zájmem, aby se Ústavní soud nesnažil dělat politiku a vystupovat jako třetí parlamentní komora.

Vystrčil situaci glosoval tak, že pokud někdo chce být transparentní, nemůže čekat nic jiného, než se po něm bude chtít, aby byl ještě transparentnější. Senátoři se v případě, že jsou nominanti do ÚS navrhováni po předvýběru expertního panelu, mohou také důkladněji připravit na jejich posouzení, míní.

„Názory Senátu a pana prezidenta se shodují, že by Ústavní soud měl být různorodý. Měli by tam být zastoupeni jak soudci, tak akademici, tak advokáti a někteří další zástupci.“

Miloš Vystrčil, předseda Senátu ČR

Senátem v říjnu neprošel Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Stal se prvním adeptem prezidenta Pavla, který v horní parlamentní komoře neuspěl.

Prezident ve středu navrhl na ústavního soudce advokáta Milana Hulmáka, který působí mimo jiné na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Hulmák je aktuálně třetím adeptem, kterého Pavel navrhl Senátu k vyslovení souhlasu se jmenováním. Před měsícem prezident navrhl na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. Obsadit by mohli dvě volná místa v patnáctičlenném týmu ústavních soudců.

O dvou dříve navržených kandidátech bude Senát rozhodovat 14. prosince, Pavel se podle Vystrčila tradičně schůze zúčastní. Hulmákovu nominaci horní komora posoudí 24. ledna.

Senátoři podle Vystrčila vyhodnotili spolupráci s prezidentem a jeho kanceláří jako dobrou a prospěšnou. „Je tady vůle ty věci, které třeba zcela nefungují, vylepšovat,“ uvedl předseda Senátu. Senátoři se podle Vystrčila zavázali schvalovat zákony tak, aby nezkracovali prezidentovi jeho lhůtu 15 dnů na jejich posouzení. Šéf Senátu zároveň poznamenal, že i Senát potřebuje často plných 60 dní na to, aby kandidáty na soudce ÚS mohl zodpovědně prozkoumat.

Vystrčil také nabídl prezidentovi schůzky k zahraniční politice zhruba jednou za půl roku nad rámec setkání ústavních činitelů k tomuto tématu.

Zdroj: ČTK
Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek